Fotó: MTI, archív, szerk.
Hirdetés

Barabás Richárd a pedagógusnap alkalmából elismerését fejezte ki azért, hogy a pedagógusok a koronavírus-járvány idején helytálltak a digitális oktatásban és levezettek egy olyan érettségit, amelynél a kormány „magukra hagyta” őket.

Azt mondta: a kormány a pedagógusok bevonása nélkül kezdte meg az oktatási rendszer átalakítását, a Párbeszéd szerint viszont Nemzeti alaptantervek és rosszul megírt törvényi szabályozások helyett olyan oktatási rendszerre van szükség, amelyben megfelelő felkészítettségű és megfelelő bérben, elismerésben részesülő pedagógusai vannak az országnak.

Ezért a párt 50 százalékos béremelést javasol a pedagógusoknak, akiknek olyan életpályamodellt vezetnének be, amely összhangban van igényeikkel, és 7-8 évente lehetővé tesz fizetett továbbképzési szabadságot vagy „feltöltődési” évet.

Korábban írtuk

Hozzátette: a kormány által elindított „rendpárti vonal” az iskolaőrséggel vagy a családi pótlék büntetéstípusú elvételével nem szolgálja az oktatás és a gyermekek érdekét. Ezek az intézkedések véleménye szerint „pusztítóak” és „esetlegesen jogellenesek” is.

Barabás Richárd szerint olyan iskolákra van szükség, amelyek a „gyökerénél” tudják kezelni azokat a társadalmi problémákat, amelyek iskolai erőszakhoz vezetnek.