Az olimpiai számokat tekintve öt elsőség és egy második hely a mieink mérlege az Európa-bajnokságon.

A szombati döntők során a magyarok három-három arany- és ezüstérmet szereztek. Győzött ezer méteren a kajakos Csipes Tamara, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros, valamint 500-on a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta női kajaknégyes, míg a kenus Vajda Attila, a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakos duó és a Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid, Sarudi Pál összeállítású kenunégyes második lett, ugyancsak egy kilométeren.

A vasárnap déli 200-as finálékban egy arany- és két ezüstérem jutott a magyaroknak: Kozák megnyerte a kajak egyesek versenyét, míg a kenus Lakatos Zsanett és a Kárász, Vad kajakos duó másodikként ért célba.

Kozák a négyessel és 200 méter egyesben aratott diadal után 500 méter egyesben sem talált legyőzőre, így ebben a számban most már ő az aktuális olimpiai, világ- és Európa-bajnok, Szabó és Csipes, valamint Takács Kincső és Lakatos pedig párosban lett a legjobb fél kilométeren. Szabó és Csipes egyformán második elsőségét ünnepelhette a kontinensviadalon.

A záró, 5000 méteres finálékban Medveczky révén egy arany jutott a magyaroknak, a másodikként végzett kenus Vajda Attilát utólag kizárták, mert kihagyott egy bóját.

MTI, metropol.hu