Ezentúl nemcsak születésénél fogva, hanem leszármazással is magyar állampolgárrá válik a magyar állampolgár gyermeke. Az új szabályok szerint akkor honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyar nyelvtudását igazolja, ha büntetlen előéletű, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát.

Az Országgyűlés 344 igen 3 nem valamint 5 tartózkodó szavazat mellett fogadta el a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását, amelynek célja a határon túli magyarok egyszerűsített, kedvezményes állampolgárság-szerzésének biztosítása.

A változtatás értelmében 2011. január 1-jétől magyar állampolgárságot kaphat, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyar nyelvtudását igazolja, ha büntetlen előéletű, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát sem. A folyamat egyéni kérelemre indulna, nem kollektíven és automatikusan történhet.

Az indítvány szerint egyébként nemcsak születésénél fogva, hanem leszármazással is magyar állampolgárrá válik a magyar állampolgár gyermeke.

Az állampolgársági kérelmet az illetékes anyakönyvvezetőhöz, a magyar konzuli tisztviselőhöz, vagy a kormány által kijelölt, az állampolgársági ügyintézésért felelős szervhez lehet majd benyújtani.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes jelölt korábban a Heti Válasznak azt nyilatkozta, hogy három hónapot vesz majd igénybe az iratok benyújtásától számítva a gyorsított eljárás azok esetében, akik egyéni kérelemre magyar állampolgárságot kérnek.