– Weiszdorn Róbert vádlott bűnös társ tettesként, nyereségvágyból több emberen elkövetett emberölés bűntettében, továbbá lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntettében, ezért a megyei bíróság életfogytig tartó fegyházra, mint halmazati főbüntetésre, továbbá 10 évig közügyektől való eltiltásra, mint mellékbüntetésre ítéli. A fegyházbüntetésből a vádlott 30 év eltelte után feltételes szabadságra bocsátható.

Mórocz Emil bíró továbbá a vádlottat több mint 4 millió 700 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. Indoklásában azt mondta: Weiszdorn Róbertnek lényeges feladata volt, hogy a bank biztonsági őrét kijátssza és a biztonsági kamerát lefújja, mielőtt azonban kiállt volna az érkező ügyfeleket fogadni az előtérbe, meglőtte a biztonsági őrt is, miután az fegyveréért nyúlt. Az ítélet szerint kétségtelen, hogy szándékosan lőtt a biztonsági őrre.

A vádlott védekezésének egyik súlypontja az volt, hogy az általa használt pisztolyból előkerült lőmag nem haladt át a biztonsági őr testén, vagy nem okozott halálos sérülést. Vérnyom úgy is kerülhetett rá, hogy egy vértócsán átgurult. A bíró szerint azonban a lőnyomon talált torzulások és a csak mikroszkopikus vérnyomok ezt nem igazolják. A másik súlypont a vádlott fenyegetettsége volt, azonban a vallomások ismeretében nem látta bizonyítottnak. Véleménye szerint ellentmondásosak voltak a vádlott erre vonatkozó vallomásai is. Az ügyész indítványának azt a megállapítását ugyanakkor, hogy előre kitervelten követte volna el a gyilkosságot Weiszdorn Róbert, a bíróság nem látta megalapozottnak. A vádlott rabolni ment, nem embert ölni, viszont azzal, hogy rálőtt az őrre és hallotta, hogy Nagy László lövöldözni kezd, úgynevezett szándékegység alakult ki az élet elleni cselekményre is.

Mórocz Emil bíró súlyosbító körülményként vette figyelembe az ítélethozatalnál, hogy a köznyugalmat súlyosan megrendítő bűncselekmény volt ez. Enyhítő körülményként pedig azt, hogy Weiszdorn Róbert az átlagnál nagyobb mértékben befolyásolható, és erősen hatott rá Nagy László is, valamint, hogy részben beismerte tettét. Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védői fellebbeztek, ezt tette az ügyész is, aki tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását kérte. Az ítélet tehát nem jogerős.

(MR)