Fotó: MTI/Mónus Márton (archív)
Hirdetés

A belvárosi lakosok aláírásgyűjtő akciója mellett a kerületi önkormányzat is határozottan kifejezte tiltakozását a balliberális főpolgármester diktátumával szemben. A polgármesteri hivatalnak a demokrata.hu számára elküldött álláspontja szerint 

a Belvárosi Önkormányzat elfogadhatatlannak tartja, hogy a társadalmi részvételiség fontosságát hangsúlyozó Karácsony Gergely főpolgármester önhatalmúlag, a helyben élők feje fölött hozzon döntést a lakóhelyüket, az otthonukat érintő kérdésekben.

A Fidesz-KDNP-s vezetésű önkormányzat ugyanakkor a kerületieket képviselve elengedhetetlennek véli az itt élők érdekeinek figyelembevételét, és az egészségügyi szakmai állásfoglalást is fontosnak tartja a Karácsony Gergely által létrehozni szándékozott, karantén jellegű hajléktalan szálláshely témájában. Az V. kerület szerint veszélyhelyzetben minden városrész lakói számára egészségügyi kockázatot jelent bármilyen jelentős létszámú embercsoport megjelenése, ezért ilyen kérdésben felelős döntés csak egészségügyi szakmai állásfoglalás mellett és a kerületben élők egészsége védelmének kiemelt figyelembevételével hozható. 

A belvárosiak és minden budapesti polgár egészségének védelme egyaránt fontos, ezért elengedhetetlen, hogy főpolgármester legyen tekintettel a belvárosiak egészségének védelmére is, és egészségügyi szakmai állásfoglalást igénylő kérdésekben ne döntsön önhatalmúlag. A polgári irányítású önkormányzat emellett hangsúlyozza: a főváros által a Gerlóczy utcába telepíteni kívánt hajléktalanszállás ügyében figyelembe kell venni azt is, hogy az V. kerület esetében biztonsági kockázatot jelenthet, hogy az átlagosnál sűrűbb beépítettségű, sűrűbben lakott területről van szó.

Korábban írtuk

Lapunk érdeklődésére a Belváros hivatala azt is közölte, hogy a tervről eddig csak Karácsony Gergely sajtóbejelentéseiből jutottak információkhoz. Mostanáig a főváros részéről egyáltalán nem érkezett semmilyen hivatalos megkeresés a szálláshely-kialakítással összefüggésben a Belvárosi Önkormányzathoz. 

A hivatalos megkeresés hiánya pedig annak ismeretében rendkívül érdekes, hogy a főpolgármester által a hajléktalanszálló kialakítására kijelölt Gerlóczy utcai épületben a hatályos szabályozás nem teszi lehetővé a szállás jellegű funkciót.

Ugyanis a márciusban hatályba lépett kerületi építési szabályzatban (HÉSZ) a Városháza épülete és telke külön Vt-V/3 övezetbe tartozik, amelyen nem létesíthető szállás jellegű rendeltetés. Ezt a Helyi Építési Szabályzatot a Fővárosi Önkormányzat is megkapta véleményezésre, és elfogadta azzal együtt, hogy a Városháza épületében nem létesíthető szállás. 

A meglévő építmény részleges vagy teljes rendeltetésváltozása és a belső átalakítás is településképibejelentés-köteles a kerületben, azonban erre vonatkozó kérelem sem érkezett ezidáig a Belváros önkormányzatához.

Az V. kerület önkormányzata szerint egyébként a főpolgármester belvárosi hajléktalanszálló létesítéséről szóló terve nemcsak előkészítetlen, de teljesen ellentmondásos is.

Így például Karácsony Gergely pontosan ugyanolyan önkényes fellépéssel sürgeti Budapest újraindítását, mint ahogyan a hajléktalanszálló ügyében meghozta az önhatalmú döntését. Ez pedig ellentmond annak, hogy főpolgármester mindvégig a hajléktalanszálló ideiglenes jellegét hangsúlyozza, tehát hogy annak a működése csakis a veszélyhelyzet idejére korlátozódna.

De a Belváros polgármesteri hivatala szerint Karácsony Gergely hajléktalanszálló-létesítési terve még attól az ellentmondástól is szenved, hogy a kialakításhoz szükséges engedélyeztetési eljárás olyan összetett és időigényes, hogy lehetetlen a kivitelezése a veszélyhelyzet fennállása idején. A terv megvalósítása szakhatósági engedélyekhez (katasztrófavédelem, népegészségügy, építésügy), étkeztetési, tisztálkodási feltételek kialakításához, szociális és egészségügyi szakszemélyzet biztosításához kötött.

Korábban a főpolgármester azt közölte, hogy „a napokban elkezdődik a Városháza Gerlóczy utcai szárnyának gyors átalakítása, amely a tervek szerint a járvány után a Budapest Galéria kiállításainak ad majd helyet. A járványügyi veszélyhelyzet idejére azok az otthontalan budapestiek költözhetnek ide.” Egyelőre azonban semmit nem lehet tudni arról, hogy mi valósult meg a tervezett szálláshely kialakításával kapcsolatban bejelentett átalakítási munkálatokból, illetve arról sincs hivatalos hír, hogy mikor nyitnák meg ezt az új hajléktalanszállót.