Elfogadhatatlan a modernkori gyarmatosításnak is nevezhető szándék akár Brüsszeltől, akár máshonnan – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton Lentiben, a zalai település várossá nyilvánításának 39. évfordulóján tartott ünnepségen.

Fotó: MTI, archív

A politikus arról beszélt, hogy „jogszabályok alkotásával, különböző kötelezettségszegési eljárásokkal”, nyíltan vagy kevésbé nyíltan megpróbálnak bekényszeríteni bennünket egy olyan államszövetségbe vagy szervezetbe, amelyben a magyarság csak alárendelt szerepet játszhat.

Megfogalmazása szerint valakik, valahol, ki tudja milyen tárgyalótermekben, eldöntötték, hogy ez a mostani Európa nem is annyira korszerű, inkább legyen valamilyen „ködös Európai Egyesült Államok”. De ez a modernkori gyarmatosításnak is nevezhető szándék elfogadhatatlan – szögezte le Fazekas Sándor.

Brüsszel mindenbe bele akar szólni, „az uborka görbületétől az emberek betelepítéséig” – fejtegette -, pedig tudomásul kell venni, hogy a magyar emberek egyértelműen döntöttek arról, hogy magyar Magyarországot akarnak. „Nem akarunk vegyes társadalmat, ázsiai és afrikai tömegeket befogadni”,(…) nem kérünk a bűnözésből, a terrorizmusból, „abból meg különösen nem, hogy mások mondják meg nekünk”, mi a jó Magyarországnak – fogalmazott Fazekas Sándor.

Egy betelepítés visszafordíthatatlan folyamat, amely „a magyarság, a kereszténység felszámolásával járna”, ezért kell hitben erősödnünk és összefognunk – jelentette ki Fazekas Sándor.

A miniszter Lenti várossá nyilvánításának ünnepére térve elmondta: fiatal város, de nagyon régi település, amelynek története a honfoglalás koráig nyúlik vissza. Lenti várát IV. László említette először írásban 1278-ban, és a magyar történelem ritkaságává vált azzal, hogy soha nem került török kézre. Miután mostanra újra magyar tulajdonban van – utalt az évekkel ezelőtti privatizálásra a miniszter -, „a kormány partner a műemlékegyüttes felújításában”.

A politikus Lentit a magyarság végváraként jellemezte, mert Ausztria, Horvátország, Szlovénia vonzásában is mindig hűséges tudott maradni Magyarországhoz. A határon túli magyar közösségnek is nagyon fontos támpontja, segítsége a megmaradásban, a gazdasági kapcsolatok erősítésében, a kultúrában egyaránt – hangoztatta.

A politikus szerint Lenti a sikeres újrakezdésnek is a jelképe, mert a helyi laktanya megszűnésével az idegenforgalomban találta meg a kitörési pontot, amely megélhetést, életet és fejlesztési lehetőséget is jelent.

Fazekas Sándor szólt arról, hogy a város a közeljövőben 300 millió forintot fordíthat a piac felújítására, 200 milliót óvoda- és bölcsőde-korszerűsítésre, 170 milliót pedig a strandfejlesztés tervezésére.

Horváth László polgármester (Fidesz-KDNP) ünnepi beszédében egyebek közt azt hangsúlyozta, hogy több mint 25 projektben ötmilliárd forintot meghaladó értékű beruházás indult vagy indul a városban. Egyebek között háziorvosi rendelőket újítanak fel, új buszpályaudvart építenek, folytatódik a külterületi utak aszfaltozása és a kerékpárutak építése. Több mint kétmilliárd forintból megkezdődik a szennyvíztisztító rekonstrukciója, állami beruházásként pedig új sportcsarnok is épül Lentiben – sorolta a polgármester.

MTI