A magyar kormány minden eszközzel tiltakozni kíván a Velencei Bizottság állásfoglalása ellen, amely szerint hatályon kívül kell helyezni a „Stop Soros” törvénycsomagot – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európa Tanács égisze alatt működő Velencei Bizottság pénteken kiadott közös állásfoglalása szerint hatályon kívül kell helyezni a civil szervezeteket érintő magyar migrációs különadóra vonatkozó szabályozást, hivatalos nevén a „Stop Soros” törvénycsomagot, mert az sérti a szólásszabadságot és az egyesülési szabadságot.

Az államtitkár az M1 hétfői műsorában ennek kapcsán azt mondta, a bizottság az eredeti – tanácsadó – funkciójától elrugaszkodott, és politikai állításokat tett.

Orbán balázs közlése szerint a politikai állítások között szerepelt, hogy a migráció és az NGO-k tevékenysége között nincs összefüggés, de egy olyan javaslat is volt, hogy kerüljön bele a dokumentumba, hogy a migráció közérdek.