Hirdetés

– Óbuda DK-s vezetésű önkormányzatának döntése értelmében a költségelvű lakbért fizető 1600 családnak át kell vállalnia a lakás közös költségét áprilistól. A III. kerület Fidesz-KDNP frakciója a rendelet visszavonására szólította fel Kiss László polgármestert. Hogyan léphet életbe pont a vírusjárvány okozta nehézségek kellős közepén egy ilyen megszorító intézkedés Óbudán?

– Óbuda költségvetésének az elfogadásakor született meg az a rendelet, amely ráterheli a költségelvű lakbért fizetőkre a közös költség megfizetését is. Ez gyakorlatilag lakbéremelést jelent. Mi ezt akkor sem támogattuk, sőt tiltakoztunk ellene. Ez az emelés azonban ennek ellenére most áprilisban mégis pont a vírusjárvánnyal egy időben realizálódik a bérlőknél. Ezért mi egyáltalán nem tartjuk elfogadhatóak, hogy ebben a helyzetben nemhogy nem csökkentik a bérleti díjakat, hanem még épp mostanra időzítik az emelést. A polgármesternek most minden jogosítványa megvan a rendelkezés visszavonására, amivel élnie kell ebben a helyzetben.

– A kerület költségvetési helyzete olyan rossz, ami egyébként indokolná ezt a bevételnövelő intézkedést?

– Nem. Az előző évről áthozott pénzmaradvány 5,3 milliárd forint Óbudán. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi évet ennyi plusszal zárta az óbudai önkormányzat. Ebben persze vannak már lekötött összegek megkezdett fejlesztések finanszírozására, de ettől függetlenül az egyértelműen kimondható, hogy a tavalyi évet olyan jó eredménnyel zárta az önkormányzat, ami egyáltalán nem tette indokolttá ezt a lakbéremelést. Ahogy például a közterület-használati díjak húszszázalékos megemelését sem, amit szintén elrendelt nemrég a DK-s városvezetés.

– A balliberális kerületi vezetés vajon miért törekszik ilyen eltökélten még a mostani rendkívüli, járványügyi veszélyhelyzetben is a bevételek mindenáron való növelésére?

– Furcsának és érthetetlennek tartjuk ezt a hozzáállást. Ők azt szokták hangoztatni, hogy gondoskodni akarnak az elesettekről, viszont amit csinálnak, az meg pont az ellentéte mindannak, amit hirdetnek. Most azoknak az embereknek emelik meg egyik napról a másikra jelentősen a lakhatási költségeit, akiknek arra van szükségük, hogy a piacinál kedvezőbb bérleti díjú önkormányzati lakásban lakhassanak.

– Érkezett-e eddig bármilyen válasz a bérleti díj megemelésének visszavonását követelő felszólításukra a DK-s polgármester részéről?

– Nem érkezett semmilyen választ. Most csütörtökön lesz egy videokonferencia, amelynek során a többségi balliberális frakció vezetőjével, a polgármester úrral, valamint a jegyzővel közösen átnézzük az aktuális döntéseket. Remélem, hogy ott végre választ kapunk a kérésünkre.

– A kormány döntése alapján hétfőtől ingyenes a parkolás Budapesten. Az ingyenességet körömszakadtáig ellenző Karácsony Gergely szerint a döntés káoszhoz vezetett. Óbudán van bármi nyoma a főpolgármester által látni vélt káosznak?

– Mi egyetértünk a parkolás ingyenessé tételével és itt Óbudán nem tapasztaltunk egyáltalán káoszt a díjmentes parkolás bevezetése miatt. Ennek a rendelkezésnek az a célja, hogy lehetőség szerint minél kevesebben utazzanak zsúfolt tömegközlekedési járműveken, ahol nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve, mintha gépjárművel közlekednének. Ez pedig most a legfontosabb cél.