A Körözésirányító Rendszer szerint R. ellen február 8-án 21.43-kor adták ki az európai elfogatóparancsot, a rendőrség korábbi közleménye szerint viszont ezen a napon már 20.50-kor feltartóztatták Ausztriában R. Sándor autóját – írja az Index.

Bencze József országos rendőrfőkapitány kedden bocsánatot kért a veszprémi bíróságtól. Mint a rendőrség honlapján megjelent: a veszprémi rendőrség nem pontosan tájékoztatta a Marian Cozma meggyilkolásával kapcsolatba hozott személyek ellen kiadott körözésről. Bencze József korábban azt állította: a körözés kiadása késett, mert „a veszprémi városi bíróság bíráját a rendőrség órákon át nem tudta elérni”, a döntéshez nem találtak bírót. Bencze korábbi állítása szerint ezért február 8-án, vasárnap csak öt óra körül sikerült kiadni a körözést.

A Veszprém Megyei Bíróság cáfolta Bencze állításait, és azt közölte az ügyeletes bíró telefonján egyetlen nem fogadott hívás nem volt, de nem hívták a rendőrségről a megyei és városi bíróság éjjel-nappal működő porta- és telefon-szolgálatát sem, illetve olyan bírósági vezetőket sem, akiknek a mobilszáma megvan a rendőrségnek. A bíróság közleménye szerint a bíró a legelső jelzést arról, hogy európai elfogatóparancs kiadása szükséges, „az ügyeletes ügyésztől kapta február 8-án, 19 óra 20 perckor”.

A félreértések miatt a rendőrségen belső vizsgálatot rendeltek el a körözés kiadásának körülményeiről. Bencze József keddi közleményében pontos adatokat közölt arról, mikor adták ki a körözést R. Sándor, Sztojka Iván és N. Győző ellen. Ezek az időpontok azonban még zavarosabbá teszik a történések rekonstruálását.

A rendőrségi belső vizsgálat eredménye szerint a HERMON Körözésirányító Rendszer adatai szerint R. Sándor ellen február 8-án 19.13-kor, Sz. Iván ellen 19.37-kor, N. Győző ellen pedig 23.52-kor adtak ki országos körözést. Az európai elfogatóparancsot R. Sándor ellen 21.43-kor, Sz. Iván ellen 21.48-kor, míg N. Győző ellen február 9-én 00.33-kor adták ki.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata ugyanis február 8-án már 20.15 körül kiadta a közleményt R. Sándor és Sz. Iván körözéséről. Ez megjelent az MTI-ben és az Index is 9 óra előtt nem sokkal közölte

Az viszont sokkal érdekesebb, hogy a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság másnap, február 9-én azt közölte: az osztrák rendőrség vasárnap este, 20.50-kor az A2-es autópálya 133-as kilométerénél nemzetközi elfogató parancs alapján elfogta R. Sándort. A Bencze József által kedden ismertetett adatok alapján ebben az időpontban még az európai elfogatóparancsot nem adták ki, így nem tudható, mi alapján állították meg az osztrákok ebben az időben R. Sándor autóját.

(InfoRádió, Index.hu)