A szakmai szervezetekkel történt egyeztetések után törvénnyel segítene a családokon a KDNP. Semjén Zsolt pártelnök szerint, Magyarországon már több tízezer család áll a csőd szélén, a lakosság lakáshitel-tartozása számítások szerint meghaladja a 207 milliárd forintot.

„A családi csődvédelemnek három alapvető pillére van, az egyik a családsegítő hálózatnak egy olyan átalakítása, aki tanácsadóként áll a család mellett, családi csődvédelmi biztosként, a második pillér a bíróságoknak egy olyan felhatalmazása, hogy egy családnak az ügyei egy bíróhoz tartozzanak, aki mondjuk fizetési moratóriumot is hirdethet, a harmadik pedig egy olyan szociális bank, ami egy nemzeti értéktárként, ennek a pénzügyi fedezetét biztosítja” – fejtette ki Semjén.

Támogatja Semjén Zsolt javaslatait az MSZP társadalompolitikai tagozatának múlt heti kormányfőjelöltje. Róna Péter közgazdász elhibázottnak tartja Bajnai Gordon megszorítócsomagját, mert az a gazdaság növekedésének beindítása helyett, kizárólag a költségvetési egyensúly helyreállítására törekszik. Az angol jegybankban az 1970-es években vezető tisztséget betöltő Rónai szerint a javaslat nem foglalkozik a munkahelyteremtéssel.

A baloldali nyugdíjasszervezetek sem támogatják Bajnai megszorítócsomagját. A Nyugdíjasok Országos Egyesülete elfogadhatatlannak tartja a 13. havi nyugdíj tervezett eltörlését. „Ez egy olyan megrövidítés, amelyet mi nem tudunk egyetértéssel fogadni” – fogalmazott Jankovits György a szövetség elnöke.

A 13. havi nyugdíj eltörlésével 165 milliárd forintot takaríthatna meg a költségvetés. A nyugdíjasszervezetek szerint az intézkedés másfél millió nyugdíjast sodorhat a végső elszegényedés felé.

(hírTV)