Fotó: MTI/Mohai Balázs, archív, szerk.

Mádl Dalma (sz. Némethy Dalma) Pécsett született 1932-ben. 1951-ben Budapesten, a Patrona Hungariae Gimnáziumban érettségizett. 1955-ben ment férjhez Mádl Ferenchez. 1957-től a Kertészeti Kutató Intézetben, majd 1964-től a Budapesti Műszaki Egyetemen a Mezőgazdasági Kémiai Technológiai Tanszék kutatócsoportjánál dolgozott. Egy fiúgyermeke született 1961-ben. A Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete volt. 2005-ben, a Polgári Magyarországért Alapítvány kitüntetésének átvétele után létrehozta az Istenadta Tehetség Alapítványt, amely a kistelepülések hátrányos helyzetű tehetséges gyermekeinek a tanulmányaihoz nyújt segítséget. 2012-ben Magyar Szabadságért díjban részesült.

Kormányzati méltatások

A kormány több tagja is megemlékezett a péntek hajnalban elhunyt Mádl Dalmáról, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegyéről.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közösségi oldalán azt írta: Mádl Dalma nem csupán hű társa volt Magyarország rendszerváltoztatás utáni második köztársasági elnökének, de a polgári Magyarország melletti következetes kiállása, karitatív tevékenységében is megnyilvánuló segítőkészsége és kedves személyisége „felejthetetlenül velünk marad”.

Varga Judit igazságügyi miniszter szintén közösségi oldalán méltatta Mádl Dalmát. „Sosem feledjük a nemzetért, a polgári Magyarországért és az elesettekért végzett tevékenységét” – fogalmazott.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter egy közös képet osztott meg közösségi oldalán, melyhez azt írta: „drága Dalma Asszony, Isten nyugosztaljon!”.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán úgy emlékezett Mádl Dalmára, hogy „magával ragadó, minden tiszteletet kivívó személyisége, mértékadó gondolatisága, minden magyar számára irányt mutató cselekedetei pótolhatatlanok lesznek. Halála percéig a polgári Magyarország újjáépítésén, megerősítésén fáradozott. Isten nyugosztalja!”

Mádl Dalma egész életével az egyház tanítását közvetítette – reagált a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Mádl Ferenc volt köztársasági elnök özvegyének pénteki halálhírére. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben úgy fogalmaztak: „hálával tartozunk Istennek, hogy Dalma asszony köztünk élt és áldozatos munkásságával, valamint egész életével az egyház tanítását és a krisztusi szeretetet közvetítette az emberek, a társadalom felé”.

A püspöki kar együttérzését fejezte ki a gyászoló családdal a magyar katolikus közösség nevében.

”Imáinkban megemlékezünk Dalma asszonyról, kérve a Mindenhatót, jutalmazza őt az örök élet boldogságával” – írták.

Hirdetés
Korábban írtuk