Wesselényi Suba Miklós még kedden este lett rosszul és csütörtökön reggel szívpanaszok következtében hunyt el – mondta lánya, Suba Edit pénteken az MTI-nek.

A festőművész Liszt Ferencet és Munkácsy Mihályt közösen ábrázoló, nagyméretű festményét kedden ünnepélyes keretek között ajándékozta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnek, amely így az 1-es terminál galériájának állandó alkotása lett.

Suba Edit hangsúlyozta, hogy édesapja életműve beteljesedett a festmény kihelyezésével, úgy érezte, klasszikus festészetét és munkásságát valóban elismerték. „Nagy öröm és megtiszteltetés volt ez számára, az ünnepségről hazafelé tartva jókedvű volt. Aznap, késő este lett rosszul” – idézte fel lánya.

Wesselényi Suba Miklós 1929. november 28-án Kárpátalján, Munkácson született. Lvovban (Lemberg) szerzett képzőművészeti diplomát, mestere volt Ivánka László, Erdélyi Béla, Boksay József, Szelenszkij Román és Hutorov Iván. 1978-óta Magyarországon, Szigetszentmiklóson élt.

Műhelyéből oltárképek és II. János Pál pápát ábrázoló kompozíciók is kikerültek, képeit kiállították Ungváron, Kijevben, Lembergben és Szentendrén, oltárképe díszíti a munkácsi római katolikus templomot. Számos egyéb alkotása az ungvári múzeum gyűjteményében látható.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnek adományozott képen a festő azt a pillanatot örökítette meg, amikor a magyar romantika két kiemelkedő alakja, Liszt Ferenc és Munkácsy Mihály találkozott, hogy portré készüljön a híres zeneszerzőről. Liszt Ferenc a zongoránál ül modellt Munkácsy Mihály festményéhez, egyes források szerint a magyar festő párizsi műterme volt a történelmi találkozó színhelye.

(MTI)