A petícióban megfogalmazottakra Ékes Ilona országgyűlési képviselő (FIDESZ) az alábbi nyilatkozatában reagált:

Dr. Geréb Ágnes ügyét letartóztatása, azaz 2010 október 6-a óta folyamatosan figyelemmel kísérem. Sajnálattal látom, hogy ügye még mindig nem zárult le , helyzete nem tisztázódott, és még mindig házi őrizetben van. Azonban a bíróság ügymenete, annak gyorsasága a Parlament és a minisztériumok kompetenciáján kívül esik, az teljes egészében a bíróság hatásköre.

Ez év májusától életbe lépett az otthonszülést szabályozó kormányrendelet, melyet az Egészségügyi Államtitkárság a kezdetektől prioritásként kezelt, igyekezvén törleszteni az előző kormányok több évtizedes adósságát. Az otthonszülés kapcsán több esetben is sajtónyilvános egyeztetéseket folytatott az érintett szakmai és a civil szervezetekkel, így az Napvilág Születésház szakembereivel is.

Magam, 2011 májusában képviselői meghallgatásra fogadtam a szülésznő szakma képviselőit, melyen egy asztalhoz ültek az intézményen belül és kívül dolgozó szakemberek, az államtitkárság és az ombudsmani hivatal képviselője. A szülésznők helyzete mindkét esetben meglehetősen nehéz, ezért felvállaltam, hogy kérésüket továbbítom a megfelelő grémiumok felé. Ennek egyik eredménye az otthonszülést szabályozó kormányrendelet módosítása, mely 2012. január 1-től lép életbe. Tudomásom szerint eddig 3 bába folyamodott engedélyért, akiknek kéréseit és igényeit figyelembe vették.

A szülésznői szakma teljes egészének átalakítására szükség van, ez egy nagyobb lélegzetű folyamat, de minden erőnkkel a dolgozunk a megoldáson. Fontos, hogy az, ezen a területen dolgozó szakembereket egy különálló testület képviselje az adott szakma szabályai szerint. Szeretnénk, hogy a szülészeti ellátás az anya és újszülött igényeinek a leginkább megfeleljen, ezzel is támogatva a korai kötődés kialakulását és a családdá válás folyamatát.