A rendőrség belső vizsgálata szerint szakszerű és törvényes volt a két kiabáló, kormányellenes tüntető előállítása március 15-én a Kossuth térről. Ugyanakkor elismerték, hogy az eljáró rendőrök kétszer is hibáztak, tévesen alkalmazták a befogadásra vonatkozó jogszabályt és megszegték az előállítottak étkeztetésére vonatkozó szabályokat.

A rendőrségi fogdák rendjéről szóló belügyminisztériumi rendelet egyébként alkotmányellenes, az Alkotmánybíróság tavaly novemberben azért semmisítette meg, mert nem határozta meg pontosan, hogy a fogvatartott személyeket milyen esetekben lehet motozásnak alávetni és mikor indokolt a testüregvizsgálat. Draskovics Tibor a hiányt azóta sem pótolta.

Az ügyvédek kérésére elhalasztották több március 15-ével kapcsolatban rendzavarással vádolt személy gyorsított eljárásos bírósági tárgyalását. Mint elmondták, még 2006-ból rossz tapasztalataik vannak a gyorsított eljárásokkal, amelyekben az elrettentés játszotta a fő szerepet.

A védelem arra is hivatkozik, hogy a rendzavarással megvádoltak alig néhány órája szabadultak a fogdából, még nem volt még idejük olyan bizonyítékok beszerzésére, amely ártatlanságukat igazolná.

– Ezekben az ügyekben az a közös jellemző, hogy már most nyilvánvalóan látható, hogy az elkövetési magatartások nem valósultak meg. Nem a minősítésekkel van probléma, hanem maga a cselekvőség is hiányzik. Az ezt megalapozó tanúk, illetve felvételek beszerzése folyik, illetve ezúton is kérünk mindenkit, hogy aki ilyen jellegű atrocitásokat látott észlelt – amelyet rendőrök polgárok terhére követtek el – azok juttassák el ezt a Nemzeti Jogvédő Szolgálatnak – nyilatkozta a hírTV-nek Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyvivője.

A Magyar Nemzet információi szerint nem csak a Kossuth térről elvezetett két férfival, hanem más előállítottakkal is megalázóan bántak a rendőrök a nemzeti ünnepen a Gyorskocsi utcai fogdában.

(hírTV)