A Fidesz országos listájának első húsz helye Kövér László tájékoztatása szerint a következőképp alakult: Orbán Viktor, Schmitt Pál, Horváth János, Wittner Mária, Semjén Zsolt, Kövér László, Navracsics Tibor, Lezsák Sándor, Jakab István, Szatmáry Kristóf, Turi-Kovács Béla, Farkas Flórián, Ágh Péter, Pelczné dr. Gáll Ildikó, Varga Mihály, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos, Harrach Péter, Tarlós István, Kubatov Gábor.

Az országos lista első húsz helyén túlmenő helyeket illetően a választmány felhatalmazást adott a választási egyeztető bizottságnak, hogy azokat további egyeztetéseket lefolytatva saját hatáskörben tölthesse fel – tette hozzá.

Kövér László a választmány által elfogadott Nemzeti ügyek politikája címet viselő választási programot úgy jellemezte, hogy az „a következő évtized kormányzati politikájának az alapjait, kereteit foglalja össze”.

Kövér szerint, a kétmillió kopogtatócédula összegyűjtésével, a szövetségeivel kötött szerződés megújításával, és a választási listák felállításával a Fidesz „egy hosszú és sikeres” felkészülési időszakot zárt ma le. Mint fogalmazott, a párt készen áll „történetének egyik legnagyobb kihívására”.

Magyarországon ma olyan hangulat van, hogy mindenki változást akar: egyre erőteljesebb és érezhetőbb az emberek körében egy új korszak iránti változtatási igény – jegyezte meg.

Elmondta: mai döntésével a Fidesz jelezni kívánja, készen áll arra, hogy lezárja „azt a nyolc sötét esztendőt”, amit a Gyurcsány-korszak jelent.

A következő kormány politikája nem épülhet „az őszödi beszédre, a nokiás dobozokban átadott pénzösszegekre, a hatalommal való visszaélésre, bűnözésre”, „hazugságokra és következménynélküliségre”, amelyek ezt az időszakot jellemezték – fűzte hozzá.

Kövér László pártja programjáról szólva közölte: nem az embereket kell megreformálni, hanem a politikát és a kormányzatot. A nemzeti ügyek politikája erről fog szólni: hogy erős kormánya legyen egy erős országnak – szögezte le.

(fidesz.hu)