Fotó: MTI/Komka Péter
Hirdetés

Csiki Zoltán elmondta: a beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) Vidéki Egészségügyi Intézmények Energetikai Korszerűsítése című kiemelt projekt első megvalósult eleme.

Az összesen 8,2 milliárd forintos KEHOP-forrásból több vidéki kórház székhelyén és telephelyén végeznek el energetikai fejlesztéseket. A beruházások által megteremtett biztonságosabb és kényelmesebb feltételek, valamint a gazdaságosabb működés javítja a betegellátás minőségét.

A hatvani kórházra fordított 1,3 milliárd forint nagyobb részéből, mintegy 1,1 milliárd forintból a központi telephely nyílászáróinak cseréjét, a homlokzat teljes hőszigetelését, a műhelyépületek, a nővérszálló, a hotelépület hőszigetelését és fűtéskorszerűsítését végezték el a kivitelezők. További mintegy 200 millió forintot pedig az aszódi járóbeteg-szakrendelő energetikai korszerűsítésére fordítottak – közölte.

Korábban írtuk

Kiemelte: mindkét helyen lehetőség nyílt megújuló energia hasznosítására.

Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: a kormány 10 éve dolgozik azért, hogy a magyar egészségügy és benne a hatvani kórház megújuljon.

Elindult 2010-ben egy három pillérre épülő fejlesztés, Amelynek része a bérek felzárkóztatása, a munkakörülmények javítása, a kórházi eszközök és berendezések korszerűsítése és az épületek megújítása, a hatékonyabb működés feltételeinek megteremtése – emlékeztetett.

A műszaki tartalom egyik meghatározó elemeként említette, hogy a komplexum megújuló energiát hasznosító, automata fűtési rendszert kapott, amely képes kiegyenlíteni a déli és északi épületrészek, valamint a szintek között tapasztalható hőmérsékleti eltéréseket. Bejelentette: a következő fejlesztés egy új mentőállomás kialakítása lesz a kórház területén.

Stankovics Éva főigazgató hangsúlyozta: tudatos tervezés, fejlesztés és építkezés folyik a kórházban. A mostani, másfél évig tartó építkezéssel együtt 2010 óta 7 milliárd forintot meghaladó forrásból újult meg az intézmény – mondta.

Ivacs Balázs, a projektet menedzselő Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet (NFSI) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: az épületrendszer hő- és tetőszigetelést, illetve vízszigetelést kapott, 1000 négyzetméternyi nyílászáró cseréje és fűtési rendszerek korszerűsítése valósult meg. A beruházással akár 50 százalékos energiamegtakarítás is elérhető lesz.