A tárgyaláson a következő szakmai szervezetek képviselői vettek részt: Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, Orvosok a Szabad és Biztonságos Születésért, Országos Bába Szövetség, Országos Mentőszolgálat, Magyar Kórházszövetség, Egészségügyi Tudományos Tanács, Szülők a Szabad Szülésért Társaság, Magyar Védőnők Egyesülete, Születésház Egyesület, Országos Gyermekegészségügyi Intézet, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Szülésznői Tagozat, valamint a Társaság a Szabadságjogokért.

Az első egyeztetésen az egészségügyért felelős államtitkár tájékozódott az egyes szervezeteknek a tervezett intézeten kívüli szüléssel kapcsolatos álláspontjáról. A megbeszélésen egyértelművé vált, hogy a szülés körülményeinek, feltételeinek világos, egyértelmű szabályozására van szükség. A következő tárgyaláson már a jogszabályalkotás részleteiről fog az Államtitkárság az érintett felekkel egyeztetni.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság elkötelezett abban, hogy év végéig az egyeztetések lezáruljanak a probléma megoldása érdekében.

Az új egészségügyi kormányzat kiemelt tervei között szerepel, hogy a nemzetközi trendek figyelembe vételével, valamennyi érintett bevonásával olyan jogi szabályozás szülessen, amely a szakma által megkövetelt feltételek megléte estén alternatívát kínálhat a várandós nők részére a biztonságos szülés helyének megválasztásakor.