Ellenállást hirdetett az Orbán-rendszer leváltása érdekében a Jobbik a párt szombaton, Budapesten tartott huszadik kongresszusán.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Sneider Tamás pártelnök elmondta: „változás nem történt a Jobbik gondolkodásában”, csupán az aktuális helyzethez szabott, a következő évek feladatait, céljait és identitását összegző dokumentum született.

A politikus azt emelte ki: legnagyobb taglétszámú és legtöbb szervezettel rendelkező ellenzéki pártként nagy a felelősségük abban, mit képviselnek a kétharmados kormánytöbbséggel szemben egy olyan rendszerben, „amely egyre inkább diktatórikus, egyre inkább lenézi a magyar embereket, egyre inkább korrupt”.

Lassan attól kell félnünk, hogy a magyar nevet szinonim fogalommá fogják tenni a lopással és a tolvajlással az egész világban, és ilyen szégyenben kell élnie a magyarságnak – fogalmazott, hozzátéve, mindent meg kell tenni, hogy ez ne történhessen meg.

Mint mondta, elsősorban nem a súlytalanná tett parlament falai között kívánják megvalósítani az ellenállást.

A fontos teendők között említette a demográfiai trendek megfordítását, a szerintük a Gyurcsány-kormány időszakánál is sebezhetőbb gazdaság megmentését, a szolgalelkűség uralta ország morális helyzetének javítását.

Egy büszke, öntudatos magyar nemzetet szeretnénk látni – jelentette ki a Jobbik elnöke, ezt nevezve kiáltványuk talán legfontosabb részének. 

Sneider Tamás jelezte: a Jobbik – múltjából fakadóan – keresztény nemzeti pártként határozza meg önmagát a most elfogadott kiáltványban. 

A párt parlamenti képviselőcsoportját vezető Gyöngyösi Márton arról beszélt, a kongresszus megmutatta, hogy a Jobbik egységes, stabil és növekedő párt, amely „tudja, hogy honnan jött, tudja, hogy hová tart és céljai vannak”. 

Közölte, hogy a delegált küldöttek 85 százaléka vett részt a tanácskozáson. 

Mint mondta, a kongresszus egyhangú szavazással fogadta el A nemzeti ellenállás kiáltványa című dokumentumot, ezzel is mutatva, hogy a párt teljes egységben sorakozik fel komoly céljai megvalósítására.

Mint mondta, a Jobbik a nemzeti együttműködés rendszerével szemben határozza meg magát, „mindenkinek, aki kormányváltást, rendszerváltást szeretne ma elérni Magyarországon, annak legyen hiteles alternatívája”.

Az ellenzéki politikus jelezte: a Jobbik hamarosan bemutatandó európai parlamenti választási programjának három központi üzenete lesz.

Ezek egyikeként a külső veszéllyel, vagyis a migrációval szembeni küzdelmet nevezte, másodikként az olyan szociális problémákat, mint például az elszegényedés vagy az elvándorlás, a harmadikként pedig az az autonómiát említette, amely a határon túli magyarság szülőföldön megmaradásának garanciája lehet.

Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője egy kérdésre – pontosabb adatokat később ígérve – azt közölte, taglétszámuk „érdemben nem változott” az elmúlt egy év során, arról nem tudott pontos adatokkal szolgálni, hogy a tanácskozás ötszáz résztvevője közül hányan voltak küldöttek, hányan vendégek. 

A szövetségi politikájukkal kapcsolatos kérdésre válaszolva azt közölte, ez a kérdés most nincsen napirenden, de „olyan pártokkal nagyon nehéz bármilyen szinten együttműködni, amelyek az elmúlt évtizedekben részt vettek Magyarország kifosztásában”, egyaránt ebbe a politikusi körbe sorolva Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort.

Közlése szerint az LMP-vel való kapcsolat a kongresszuson nem került szóba és tudomása szerint arról a prátelnökség sem döntött.