Arra bátorítjuk a Momentumot, hogy támogassa az elszámoltatást!Meglepve értesültünk arról, hogy a Momentum…

Gepostet von Demokratikus Koalíció am Samstag, 9. November 2019
Hirdetés

„Meglepve értesültünk arról, hogy a Momentum közleményben támadta meg, hogy Czeglédy Csaba ügyvédi irodája segítsen a korrupciós ügye feltárásában Újbudán és Erzsébetvárosban. Czeglédy az Orbán-rendszer egyik áldozata” – szenveleg a DK nevében a párt szóvivője, Barkóczi Balázs.

A Momentum Mozgalomnak is értenie kell, hogy szükség van az ellenzéki pártok közötti belső szolidaritásra – ájtatoskodnak.

Mi korábban is kiálltunk a Momentum mellett – emlékeztetnek Gyurcsányék. „Kiálltunk mellettük, amikor több százmilliós költségvetési csalással vádolta meg őket a NAV, vagy amikor nyakatekert és átlátszó indokkal függesztette fel állami támogatásukat az ÁSZ. És kiálltunk mellettük akkor is, mikor elnöküket, Fekete-Győr Andrást az állampárt a Kossuth téri tüntetések után vandalizmussal vádolta. Még akkor sem gondoltuk úgy, hogy fenntartásainkat kellene hangoztatnunk velük szemben, miután a pártjuknál számítógépeket foglaltak és házkutatást tartottak” – sorolják.

„Az Orbán-rendszer felelőseinek számonkérése az ellenzék közös érdeke, többek között erre kaptunk bizalmat az önkormányzati választáson. Ehhez olyan elszánt és tapasztalt jogászokra is szükség van, mint a Fidesz egyik fő ellenfele, Czeglédy Csaba. Mi büszkék vagyunk arra, hogy elvállalta a megbízatást. Arra bátorítjuk a Momentumot, hogy ne hátráljon meg, ne árkokat próbáljon ásni ellenzéki pártok és politikusok között, hanem támogassa az elszámoltatást”

– zárul a közlemény.

Közben folyik tovább a cicaharc

A mai napon több sajtótermékben megjelent, hogy két DK-s vezetésű kerület, Újbuda és Erzsébetváros is Czeglédy Csaba…

Gepostet von Orosz Anna am Samstag, 9. November 2019

Orosz Anna, Újbuda momentumos alpolgármestere szombaton Facebook-oldalán határolódott el Czeglédy kiválasztásától. Czeglédy Csaba aztán a bejegyzéshez írt kommentjében reagált az állásfoglalásra, később Orosz Anna válaszolt is neki.

„A mai napon több sajtótermékben megjelent, hogy két DK-s vezetésű kerület, Újbuda és Erzsébetváros is Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával szerződött céges átvilágításokra.

A Momentum képviselői egyik kerületben sem tudtak előre Czeglédy kiválasztásáról, a döntést polgármesteri hatáskörben, egyeztetés nélkül hozták a kerület vezetői. Sőt, még ma sem áll rendelkezésünkre egyértelmű információ a megbízás státuszával kapcsolatban.

Czeglédy ügyvédi irodájának megbízása nemhogy nem szolgálja a közbizalom helyreállítását a Fidesztől átvett önkormányzatokban, de egy öngól: a teljes ellenzék hitelességét rombolja, hogy egy pártközeli, egyértelműen nem független, korábbi MSZP-s politikust bíz meg önkormányzati cégek átvilágításával. (…) Czeglédy Csabát a magyar bíróság már elítélte, és jelenleg is bírósági eljárás van ellene folyamatban”

– írta Orosz Anna Facebook-bejegyzésében.

Czeglédy Csaba így reagált a poszt alatti hozzászólásában:

„Kedves Anna, azért ez rendkívül elhamarkodott álláspont kialakítás, főleg, mivel kerestelek Benneteket az elmúlt napokban, és meg is ígértétek, hogy leülünk egyeztetni. Az erzsébetvárosi alpolgármesterrel (Momentum) pedig személyesen is találkoztam, egy rossz szót sem szólt, pedig lett volna rá lehetősége. Amire Te utalsz eljárás, az 2000-ben indult, az elsőfokú döntés 2002 tavaszán a két forduló között született azzal, hogy megtérítésére került az eljárással érintett összeg. Majd 2006 őszén is megválasztottak képviselőnek a szombathelyiek, ahogyan most is tették október 13-án.

43 évesen 21 éve vagyok a frontvonalban. Sok pofont adtam, kaptam is, de a becsületemet, az elkötelezettségemet soha nem kérdőjelezte meg senki.

Pontosan tudom, mit jelent egy önkormányzatot szolgálni, így tudom, mit jelent jogászként dolgozni az Újbudán és Erzsébetvárosban élő emberekért.”

Orosz Anna utóbb válaszolt Czeglédynek egy újabb kommentben:

„Kedves Csaba! Először is hadd tisztázzam, hogy ez nem egy személyes kérdés. Az ellenzéki pártoknak közös felelőssége, hogy a választók bizalmát megszolgálja. Természetesen minden településen és kerületben szükség van az átvilágításra, de ezt másképp kell csinálni mint eddig. A választók nem arra hatalmaztak fel bennünket, hogy a Fidesz módszereit pepitában alkalmazzuk. Szerettük volna a nyilvánosság bevonása nélkül elintézni ezt a vitát, de mivel a megbízásról szóló döntésbe a Momentum frakcióját nem vonták be, ezért nem maradt sok választásunk, mint a nyilvánossághoz fordulás. A nyílt és átlátható kiválasztási eljárás lenne az a közös erkölcsi minimum, amelyhez tartania kellene magát minden városvezetésnek. Az a garancia arra, hogy se a fideszes világ, se a fideszes világ létrejöttéhez hozzájáruló politika nem kerül újra előtérbe, ha olyan szervezet végzi el ezt a feladatot, amelynek feddhetetlenségéhez nem fűződik kétség a választók szemében.”