Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Hirdetés

Ahogy közeledik az október 13-i önkormányzati választás, úgy hullik szét egyre több településen a nagy ellenzéki összeborulás. Hol előválasztási csalással vádolják egymást, hol lejárató szórólapokat terjesztenek, hol fel is jelenti egyik jelölt a másikat. Országszerte személyeskedésig fajuló viták és a nagy nyilvánosság elé tárt kölcsönös üzengetések jellemzik az ellenzéki politizálást. Miközben Karácsony Gergely, a baloldal főpolgármester-jelöltje szinte naponta jelenti be, hogy megvalósult a teljes összefogás Budapesten, és csak egyetlen ellenzéki aspiráns áll majd szemben a Fidesz jelöltjével, egyre több kerületben jelentkeznek új indulók.

A hatalomért mindent

Ezen a héten tartják Ferencvárosban az ellenzéki előválasztást, amely eldönti, hogy a független Baranyi Krisztina vagy a momentumos Jancsó Andrea indulhat-e az őszi önkormányzati választáson a Fidesz jelöltjével, Bácskai Jánossal szemben a polgármesterségért. A felek sokáig nem tudtak megegyezni az előválasztás feltételeiben. A konfliktus annyira eldurvult, hogy Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke is kifakadt: nem hagyja, hogy a pártok önös érdekből tönkretegyék az előválasztás intézményét. Figyelmeztetett, ha rövid időn belül nem jutnak egyezségre, a Civil Választási Bizottság nem asszisztál tovább az ellenzéki acsarkodáshoz, és nem vállalja az előválasztás lebonyolítását. Végül múlt hét közepén sikerült a feleknek megállapodniuk, amiről Baranyi Krisztina azt írta Facebook-oldalára, hogy olyan súlyos kompromisszumokat kötött, amelyek erősen súrolják politikai meggyőződésének határát. A hatalomért mindent…

Baranyi Krisztina, az Együtt volt politikusa tavaly ősszel jelentette be, hogy indul a polgármesteri posztért. Közte és a helyi MSZP között kibékíthetetlen az ellentét. A politikusnő szerint Bácskai János 2010-ben és 2014-ben is csak azért tudta legyőzni Gegesy Ferencet, mert a szocialisták indítottak egy esélytelen jelöltet is. Baranyi Krisztina ezúttal is a szocialistákat vádolja az ellenzéki egység megbontásával, miután Pál Tibor, az MSZP kerületi frakcióvezetője állítólag senkivel nem egyeztetve jelentette be az EP-választások után, hogy az ellenzék közös jelöltje Jancsó Andrea. Ezzel borult a megállapodás, amely arról szólt, hogy Ferencvárosban a Párbeszéd állíthat polgármesterjelöltet. Időközben Jancsó Andrea mögé az MSZP után felsorakozott a Jobbik és a Momentum is.

Baranyi Krisztina közben előválasztási csalással vádolta meg ellenfelét. Úgy vélte, Jancsó Andrea és az őt támogató pártok jogosulatlan előnyhöz igyekeznek jutni, mert ellenfele kampánystábja már elkezdte az ajánló aláírásokat gyűjteni, ő pedig még meg sem kapta az íveket a helyi előválasztási bizottságtól. A helyzet egyre feszültebbé vált, amiben közrejátszott az is, hogy Baranyi Krisztinát lejárató szórólapok kerültek a helyiek postaládájába. Bár végül sor kerül az előválasztásra, és a vitázó felek elásták a csatabárdot, ilyen előzmények után nem csodálkoznánk, ha még tartogatna meglepetéseket a kampány az ellenzéki oldalon…

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kiskirályok etetése

Csepelen is elkezdődött az ellenzéki adok-kapok, aminek folyományaként már két ellenzéki polgármesterjelölt jelentette be indulását. Sokáig úgy tűnt, hogy az ellenzék közös jelöltje Takács Mónika, a Csepeli Munkásotthon vezetője lesz. A Csepel.info szerint a szocialista Takács Mónika azzal nyerte el a Jobbik, az LMP és a Momentum támogatását, hogy a 2010 előtti csepeli szocialista elit leváltását és megújítását ígérte. Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP helyi szervezetének elnöke javaslatára a párt csepeli elnöksége határozattal tiltotta meg Takács Mónika polgármester-jelöltségét. Az MSZP-s politikusnak tehát azért kellett visszalépnie, mert a tárgyalásokon egyértelművé tette, ha polgármester lesz, nem kíván semmilyen pozíciót juttatni azoknak, akiknek neve besározódott a helyi közéletben. A csepeli MSZP viszont azzal indokolta Takács Mónika leváltását, hogy soha nem is volt konszenzus az ő jelöltségét illetően, amit az érintett pártok vezetői rögtön cáfoltak.

A valóság az, hogy éppen az új jelölt, Erdősi Éva személyét illetően nincs ellenzéki konszenzus. A Párbeszéd politikusa Facebook-oldalán saját maga vallotta be, mennyire zöldfülűnek számít a közéletben. „Két éve vagyok politikus, ami annyiból állt, hogy Szabó Timinek írtam törvénymódosítókat, amiket elkaszáltak, és tettünk fel írásbeli kérdéseket.” Bangóné Borbély Ildikó közleményében azt írta, az MSZP–Párbeszéd mindig is a teljes ellenzéki együttműködést szerette volna megvalósítani Csepelen, ami soha nem az MSZP–Párbeszéden és a DK-n múlt.

Takács Mónika leváltása után Pákozdi József, a csepeli Jobbik politikusa bejelentette, hogy indul a választásokon egy független szervezet zászlaja alatt. Szintén a Csepel.info írt arról, hogy Pákozdi József is részt vett az ellenzék csepeli összefogásáról egyeztető tárgyalásokon, de amikor jelezte, hogy az MSZP és a DK a múltjuk miatt elfogadhatatlan jelölteket próbál az ellenzékre erőltetni, a fővárosi Jobbik leváltotta.

A múlt héten a Momentum is kiszállt a baloldali összefogásból. „A Momentum csepeli szervezete nem tud együttműködni a csepeli MSZP-vel, különösen Szenteczky Jánossal, aki most is számos rendőrségi és bírósági eljárásban érintett” – olvasható a párt közleményében. Dukán András Ferenc, a csepeli Momentum vezetője részletesen felfedi, milyen személyi okok miatt nem kérnek a baloldali összefogásból. „Szenteczky Jánost jogerősen elítélték aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt, felbujtóként elkövetett rágalmazás vétségében, a 2010-es kampányban a Fidesz nevében terjesztett álhíreket, illetve első fokon elítélték hűtlen kezelésért. Ebben az ügyben még nincs jogerős ítélet. Egyéni körzetben indul Szenteczky jobbkeze, Takács Krisztián, akit bűnsegéd minőségében ítéltek el hűtlen kezeléssel, illetve korábban magánokirat-hamisítás miatt is” – sorolja az okokat. A közlemény így zárul: „Amennyiben az MSZP-nek nem a helyi kiskirályok etetése a legfontosabb, akkor mi továbbra is nyitottak vagyunk olyan együttműködésre, amelyben nem vesznek részt a 2010 előtt leszerepelt, bűncselekmények gyanújába keveredett vezetők.”

Rehabilitálni egy elítéltet

Újpesten sem valósult meg az összefogás, hiszen Horváth Imre, az MSZP korábbi országgyűlési képviselője függetlenként indul az ellenzék egyes pártjainak támogatását élvező momentumos Déri Tibor és a jelenlegi fideszes polgármester, Wintermantel Zsolt ellen. Horváth Imre még a tavalyi országgyűlési választások előtt lépett ki az MSZP-ből, mert a szocialisták a DK-s Varju Lászlónak adták oda azt a körzetet, amelyet ő 2014-ben megnyert. Hozzátette, a szocialisták együttműködése a DK-val azt fogja eredményezni, hogy az MSZP és a baloldal előbb-utóbb eltűnik, ő pedig nem hajlandó ehhez asszisztálni. Újpesten még izgalmas kiszólások várhatók a kampányban az ellenzékiek részéről.

Nem tartott sokáig az egység Erzsébetvárosban sem. Alighogy az ellenzék felsorakozott Niedermüller Péter, a DK alelnöke mögé, előbb Hunvald György, a VII. kerület korábbi MSZP-s polgármestere közölte, hogy független polgármester-jelöltként száll ringbe, majd a múlt héten Moldován László egykori LMP-s politikus jelentette be indulását. A bomlófélben lévő egység néhány baloldali politikust merész kijelentésekre sarkallt. Gréczy Zsolt felháborodva jelentette ki, hogy Hunvald Györgyöt a Fidesz indítja, Korózs Lajos pedig Moldován László jelöltségét kommentálta úgy, hogy „ez a szerencsétlen ember azt se tudja, mit csinál”. A kerületi ingatlanügyek miatt jogerősen elítélt szocialista politikus azzal indokolta döntését, hogy egy meghurcolt politikust csak a választói tudnak rehabilitálni.

Joggal idegesek a baloldalon, hiszen Hunvald György az év elején ötezer támogató aláírást gyűjtött, ezért magát a legesélyesebb ellenzéki jelöltnek nevezi. Összehasonlításképpen: Vattamány Zsolt, Erzsébetváros jelenlegi polgármestere hétezer szavazatot szerezve nyert 2014-ben.

Az V. kerületben négy ellenzéki polgármesterjelölt van: a közös megállapodás alapján induló Tüttő Katán kívül polgármesteri álmokat dédelget még Szabadai Viktor (Liberálisok), Losonczy Pál (Jobbik), valamint Schmuck Andor is.

Összefogás? Feljelentés!

A hatalmi marakodás a vidéki településeket sem kerüli el. Szolnokon épp az ellenzéki egységet megteremteni hivatott Mindenki Magyarországa Mozgalom veri szét az összefogást. Radócz Zoltán, a város korábbi alpolgármestere a szocialisták, a DK, az LMP és a Jobbik helyi szervezetének támogatását élvezi. A polgármesteri posztra a nyár elején a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja, Lukácsi Katalin is bejelentkezett, őt a Momentum és a Jobbik országos szervezete támogatja. A szolnoki LMP-sekre és a helyi jobbikosokra azért nem számíthat Lukácsi, mert nem szolnoki, nem mellesleg képtelen egy várost vezetni. 

A Tisza-parti ellenzéki háború odáig fajult, hogy az országos Jobbik a szolnoki Jobbikra tüzel. Csikós Attilát, a helyi Jobbik elnökét leváltották, mert nem kívánt beállni Radócz Zoltán mögé, helyette inkább felkérték Lukácsi Katalint, hogy vállalja el a polgármester-jelöltséget. A kiebrudalt Csikós Attila egy interjúban megüzente párttársainak, hogy ő az országos Jobbik támogatását élvezi, és szerinte már régen fel kellett volna oszlatni a helyi tagszervezetet.

A szolnoki tragikomédiát jól jellemzi, hogy aznap, amikor Lukácsi Katalin hivatalosan bejelentette indulását a szolnoki polgármesteri címért, a helyi MSZP és a Jobbik elnöke is megjelent a városi ügyészségen, hogy feljelentsék. A jogi vita arról szól, ki nevezheti magát Szolnoki Többségnek. Lukácsi Katalin szerint ők jegyezték be először a Szolnoki Többség Egyesületet, míg a Szolnoki Többség nevű Facebook-oldalt a másik fél kezeli.

Lukácsi Katalin szerint azért ő az esélyesebb polgármesterjelölt, mert integratív személyiség, aki jobboldaliakat és fideszeseket is meg tud szólítani, míg az MSZP-s Radócz Zoltán csak baloldaliakat tud a szavazóurna elé vinni. Azért elég könnyű megbecsülni, hogy az a politikus, aki O1G felirattal a háta mögött szónokol, és aki szerint „Orbán korrumpálja Jézus keresztjét, és bohócsipkát húz rá”, mennyi Fidesz-szavazót tud maga mellé állítani: semennyit. Lukácsi Katalin polgármesterként a Hódmezővásárhelyen már kidurrant lufit fújná tovább. Feltárná a múlt ügyeit, átvilágítaná Szolnok költségvetését, ehhez a zöld dossziés Horváth Andrást hívná segítségül, aki szerinte eredményesen dolgozott Hódmezővásárhelyen is. Radócz Zoltánról pedig sokat elmond, hogy azt kifogásolja, miért nevezte át a fideszes városvezetés a Tanácsköztársaságnak emléket állító Tanács utcát Patak utcára.

Sokáig úgy volt, hogy Szolnokon is előválasztást tartanak, de az ezzel kapcsolatos egyeztetések kudarcba fulladtak, az előválasztás körülményeiről sem tudtak megegyezni. Egy Radócz Zoltánhoz kötődő csoport közzétette a Facebookon, hogy az előválasztást augusztus 12. és 15. között tartják. Lukácsi Katalin ezt nem fogadta el, mondván, megkérdezésük nélkül döntöttek az időpontról. Az acsarkodó felek lapzártakor ott tartottak, hogy mégsem rendeznek előválasztást, a polgármesterjelölt személyéről pedig tárgyalásokon határoznak.

Az állóháború tehát folytatódik, ki tudja, meddig. Miközben Márki-Zay Péter azért alapította a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, hogy a településeken koordinálja az ellenzéki pártok közötti egyeztetést, Szolnokon a mozgalom egyik elnökségi tagja a helyi pártok által támogatott jelölttel konkurál, és még az általa kezdeményezett egyeztető tárgyalásokon sem jelenik meg. Mindenki döntse el, mennyire igaz Márki-Zay Péter megjegyzése, miszerint a „mi kezünkben a szeretet hatalma van, nem a hatalom szeretete”.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kígyó bőre

Az ózdi DK és a DK országos elnöksége Janiczak Dávid jelölése miatt rúgta össze a patkót. A jobbikos polgármester mögé felsorakozott a teljes ellenzék, és az Ózdiakért és Ózdért Egyesület zászlaja alatt szivárványkoalíció alakult. A DK országos elnöksége pár nappal a bejelentés után az alábbi közleményt adta ki: „A Demokratikus Koalíció az elnöksége döntése alapján mégsem tudja nevét adni a polgármester jelöléséhez széles körben köztudott korábbi neonáci megnyilvánulásai miatt. Bár a kígyó a bőrét levedli, a politikában indokolt az elvek számonkérése.” Az ózdi DK-sok kijelentették, nem fogadják el pártjuk elnökségi döntését, és eszük ágában sincs kihátrálni Janiczak mögül.

Janiczak Dávid a Fidesz ármánykodását sejti a háttérben, mondván, a kormánypárt annyira megijedt az ózdi ellenzéki összefogástól, hogy a médiában elkezdte híresztelni a náci eszmékkel való szimpatizálását, ennek aztán a DK bedőlt, így azzal vádolta meg a Gyurcsány-pártot, hogy „a Fidesz kottájából játszik”. Janiczak Dávidot a Párbeszéd és a Momentum már kezdetben sem támogatta, de még nem tudni, indítanak-e ezek a pártok önálló jelöltet.

A váci ellenzék is két táborra szakadt: az LMP, a Momentum és a DK budapesti pártközpontja Matkovich Ilona polgármester-jelöltségét támogatja, míg az MSZP, a Vác Városért Választási Egyesület, valamint a DK helyi elnöke dr. Néveri István ügyvédet. „Nem veszünk részt az eleve kudarcra ítélt olyan ellenzéki együttműködésben, amelyet az a Matkovich Ilona határoz meg, aki az LMP színeiben csúfosan elbukta az országgyűlési választást, most pedig a Demokratikus Koalíció budapesti központja erőszakolja a váciakra, a sződligeti momentumos polgármesterrel egyetemben mint polgármesterjelöltet” – írta az MSZP helyi szervezete a Facebook-oldalán. A konfliktus következtében a pártból távozók miatt a váci DK szinte teljesen felszámolódott.

Békéscsabán az MSZP és a Jobbik egymást vádolja az összefogás kudarca miatt. A szocialisták közleményükben azt írták, a tárgyalóasztalnál helyet foglaló pártok egy része csak a saját érdekeivel, térnyerésével, jelöltjeinek pozíciójával kívánt foglalkozni, amiben az MSZP nem lehet partner. A Jobbik választókerületi elnöke, Kocziha Tünde álláspontja szerint a helyzet egészen más: fél éven át próbált öt párt és egy civil szervezet megállapodni az önkormányzati választáson való indulás részleteiről, sikertelenül, főleg a szocialisták miatt.

„Álságosnak tartom azt a kijelentést, miszerint az MSZP a többi párt érdekpolitikája miatt lépett ki a szövetségből, hiszen éppen Miklós Attila, az MSZP helyi elnöke az, aki nem tudja elfogadni, hogy nem őt választotta a többség az ellenzék polgármesterjelöltjének a Jobbik kilépése utáni szavazáskor” – írja közleményében.

A Pest megyei Törökbálinton a helyi MSZP gáncsolta el az összefogást. Ősz óta folytak a tárgyalások, hogy az ellenzéki pártok és a civilek jelöltjei a Törökbálint Holnap Egyesület színeiben induljanak. A megállapodás után három héttel a helyi MSZP egy nap alatt a város összes postaládájába eljuttatta a nyilatkozatát arról, hogy nem akarnak részt venni egy széteső, gyenge alapokon álló együttműködésben. Földvári László, a helyi Fidesz elnöke úgy értékelte a helyzetet, az álcivil szervezetben egykori helyi jobbikosok, LMP-sek találhatók, akik népszerűtlen pártjuk logója elől ilyen módon akarnak elbújni, és ezt az MSZP nem tudta elfogadni.

Az LMP Pécsen külön polgármesterjelölttel és egyéni képviselőkkel indul. Keresztes László Lóránt, az LMP Pécsen élő egykori társelnöke pedig úgy nyilatkozott az ellenzékről, hogy az MSZP, a Momentum, a Jobbik és a DK nem tartotta magát az egyezséghez. „Konkrétan annyiszor vágott át minket a baloldal, ahányszor megállapodtunk velük valamiben” – tette hozzá.

Gyurcsány Ferencnek egy dologban igaza volt: ha az összefogás nyer, utána káosz következik. Bár ezt az országgyűlési választásokra értette, az önkormányzati választásokra is érvényes. Hogyan tudnák a településeket vezetni azok a megélhetési képviselők, akik a hatalomra jutás módjában sem tudnak megegyezni? Már a választások utáni első napon elkezdenék – vagy folytatnák – egymás kinyírását, a település pedig hanyatlásnak indulna.