Az ellenzéki politikusok az elmúlt két hónapban egymást túllicitálva diktatúráztak a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény kapcsán. A demokrácia végéről, teljhatalomról – pontosabban az MSZP TEJhatalomról –, időkorlát nélküli felhatalmazásról beszéltek, hiába mondták el a kormánypárti politikusok újra és újra, hogy egyrészt a kormány veszélyhelyzetben sem tehet meg mindent, az Alaptörvénynek ellentmondó szabályok, rendeletek még különleges jogrendben sem hozhatók, másrészt az Alkotmánybíróság ilyenkor is működik, és megsemmisítheti a problémásnak ítélt rendelkezést, harmadrészt a veszélyhelyzet nem tarthat tovább annál, ameddig feltétlenül szükséges.

Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

A diktatúrázókat – sem a magyarországiakat, sem a külföldieket – az a tény sem zavarta, hogy eközben az Országgyűlés mindvégig ülésezett.

Miután a vírussal szemben Magyarország megnyerte az első csatát, Orbán Viktor múlt pénteken azt nyilatkozta: arra számít, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást, és ugyancsak erről írt hétfői Facebook-bejegyzésében Varga Judit igazságügyi miniszter is.

„A kormány a törvény elfogadásakor és azt követően is mindig hangsúlyozta, hogy amint a járványhelyzet ezt lehetővé teszi, megszüntetésre kerül a rendkívüli jogrend. Ahogy azt miniszterelnök úr pénteken jelezte, már májusban beterjesztésre kerülhet az erre vonatkozó törvényjavaslat, és annak az Országgyűlés által való megtárgyalását valamint elfogadását követően, júniusban megszűnhet a rendkívüli jogrend Magyarországon” – fogalmazott a tárcavezető.

„Ugyan bocsánatot eddig sem kértek és ezután sem fognak kérni, azért érdemes visszaemlékeznünk arra, hogy a világjárvány kellős közepén, a védekezés legnehezebb napjaiban a hazai ellenzéki pártok képviselői, karöltve a nyugat-európai politikai vezetőkkel, a liberális fősodratú médiával és a jól ismert szatelit civilszervezeteikkel, mással sem voltak elfoglalva, mint hogy egy soha nem látott intenzitású, koordinált politikai támadást intézzenek hazánk ellen. Ennek részeként a legképtelenebb vádak, lejárató információk és álhírek terjesztésétől sem riadtak vissza. Volt itt minden: diktatúra, az Országgyűlés bezárása, újságírók bebörtönzése…”

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette: a kormány jövő kedden nyújtja be az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amelyben kéri a rendkívüli jogrend megszüntetéséről és az egészségügyi járványügyi készültség fenntartásáról szóló döntés meghozatalát.

Korábban írtuk

Ismerve a Jobbiktól DK-ig tartó balliberális oldalt, Varga Juditnak vélhetően igaza van abban, hogy az ellenzékiek valóban nem fognak bocsánatot kérni hazugságaikért. Pedig lenne miért. Következzen egy csokorra való a képtelenebbnél képtelenebb vádakból Gyurcsány Ferenc feleségének ATV-s kirohanásától a jobbikos Szilágyi György népszavás cikkén át Karácsony Gergely és társai nyilatkozatáig.

Demokratikus Koalíció

Fotó: Demokratikus Koalíció Facebook-oldala (szerk., archív)

Dobrev Klára:

„A vita azért volt, mert ugye a magyar jogállamiság helyzete volt ismét napirendben, aminek tényleg nem örülök és hát mondjuk a szélsőjobboldali képviselők és a Fidesz képviselői próbálták védeni a mundér becsületét, de rajtuk kívül az összes parlamenti frakció, párt, beleértve az Európai Néppártot, a Fidesz pártcsaládját is, azt mondta, hogy példátlan és megengedhetetlen, hogy egy kormány Európában korlátozás nélküli felhatalmazást kapjon, mint ahogy az Orbán-kormány tette.(április 23., ATV)

„A válság alatt is működik a demokrácia. Na nem Magyarországon, hanem Európában. Nem Orbán-féle teljhatalomra, Európa ellenességre, hanem széleskörű együttműködésre van szükség.” (április 18., Dobrev Klára Facebook-oldala)

Vadai Ágnes :

„Ez az alantas támadás is megerősít minket abban, hogy közösen lépjünk fel az orbáni diktatúra ellen, és újra felhívjuk a figyelmet az emberség, a normalitás és a tisztelet alapvető szabályaira! (április 22., a Demokratikus Koalíció honlapja)

Szerintetek miért kért korlátlan ideig tartó teljhatalmat, ha most maga ismeri be, hogy ezzel sem képes a járvány megfékezésére és a válság kezelésére?” (április 17., a Demokratikus Koalíció Facebook-oldala)

MSZP

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (archív, illusztráció)

Tóth Bertalan:

„Szomorú, hogy 30 évvel a rendszerváltás után újra a szabadságjogokért, a jogállamért és a demokráciáért kell küzdenünk. Hiszen az a köztársaság, ami most van, az csak formájában köztársaság – egy alaki köztársaság –, ami valójában egy önkényuralmi rendszer, amit fel kell számolnunk! Magyarország jövőjének tervezését minél előbb meg kell kezdenünk. Ezt a demokratikus értékek, a szabadság és a jogállam iránt elkötelezett demokrata pártokkal közösen fogjuk megtenni, nem pedig Orbán Viktorral és az általa vezetett Fidesszel. Bízunk abban, hogy az 1990-ben megválasztott Országgyűlés megalakulásának 32. évfordulóján valóban lehet okunk ünnepelni, és arról beszélhetünk majd, hogyan sikerült véget vetni az önkényuralom 12 éves sötét korszakának, és hogyan kezdünk neki a demokrácia és jogállam helyreállításának. (május 2., az MSZP Facebook-oldala)

Harangozó Tamás:

„Mi értelme volt a felhatalmazási törvénynek, mi értelme volt minden hatalmat időkorlátozás nélkül a magyar kormánynak átadni?” (április 3, videó az MSZP Facebook-oldalán)

Jobbik:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Jakab Péter:

„Szimbolikus ez, hiszen sokan épp így vagy legalábbis hasonlóan gondolkodtak a populista diktatúrákról, miszerint az a felvilágosodott, a második világháborút és annak előzményeit átélő európai országokban már csak történelem; a gondolkodó ember tudja és látja, hogy sajnos ez sincs így. (…) Mindannyian tudjuk, látjuk, hogy a demokrácia válságban van Magyarországon. Orbán egy populizmusra épülő hibridrezsimet épített ki a szemünk láttára, és egykori diktátorokat megszégyenítő hatalmi technikával gyűri maga alá a magyar szabadságot. (…) Egyrészről jól tudjuk, hogy Orbánnak már most is teljhatalma van, hiszen – az igazságszolgáltatás egy szeletét, a bíróságok egy részét kivéve – a hatalmi ágak mindegyikét kézi vezérléssel irányítja. Aki azt gondolta, hogy Orbánnak a felhatalmazás a teljhatalom megragadásához kellett, az tévedett. A teljhatalom, ugyanis Orbánnak már rég a kezében van, ezt hívjuk csak nemes egyszerűséggel »kétharmadnak«. (…) A 2020-as felhatalmazási törvény valóban egy mérföldkő a teljes autokrácia kiépítése felé, de éppen abból a szempontból, hogy Orbán nem él vele. És, ha már a császárokat emlegetjük, ez a hatalomtechnikai csel is csak egy történelmi koppintás, mert bár sem történelmi, sem emberi nagysága nem említhető Orbánnal egy lapon, mégis emlékezzünk rá, hogy Julius Caesar is hasonló álszentséggel utasította vissza a »rex« titulust a valós diktátori hatalom megszerzése érekében.” (május 19, véleménycikk, HVG)

Szilágyi György:

Nehéz megmondani azt, hogy mi volt Orbán Viktor első lépése a köztársaság, a demokrácia kinyírása, az egyeduralom, a diktatúra újjáépítése felé. Egy biztos: sosem volt még ilyen közel ahhoz, hogy elérje a célját. (…) De ez a veszély már nem fog elmúlni, mert a koronavírusnál ezerszer veszélyesebb az a vírus, ami Orbánt és alattvalóit már évekkel ezelőtt megfertőzte. A hatalom- és a pénzéhség. Mindent meg fog tenni a hatalom és a pénz megtartása érdekében. Minden, az ő kormányzásából fakadó problémát rákenhet majd az ellenzékre, és elmondhatja: »én kivezettem az országot a válságból, ti pedig nem tudtok csinálni semmit, nem tudtok élni a lehetőségeitekkel«. Alkalmatlannak nyilvánítja majd a teljes magyar ellenzéket, és az újra magához ragadott egyeduralom után már nem lesz visszaút. Kiveszi a vitrinből a koronát, rárakja a fejére, végleg beköltözik a várba, és folytatja, amit elkezdett: Magyarország szétlopását, kifosztását, rombolását és feláldozását. Ha hagyjuk.” (május 17., véleménycikk, Népszava)

Potocskáné Kőrösi Anita:

„Tudják Önök, hogy mire jó ez a veszélyhelyzet? Orbán Viktornak mindenképpen azért, hogy korlátlan teljhatalmat kapjon.” (április 25. Facebook, online sajtótájékoztató)

Momemtum

Fotó: facebook.com (szerk.)

Donáth Anna:

Most amúgy hatalmas perpatvar van az Európai Parlamentben. Tegnap volt a LIBE bizottságnak egy ülése (…) amúgy is egyre hangosabbak azok a hangok az Európai Parlamentben, akik azt mondják, hogy ha Magyarországon állandóan azt állítja a kormány és Orbán Viktor, hogy egy fillért, és semmilyen támogatást nem kapunk az EU-tól, akkor minek finanszírozzuk ezt a diktatórikus működést.” (április 24., ATV)

Fekete-Győr András:

2020 májusára eljutottunk oda, hogy a magyar kormány, amíg Orbán Viktor irányítja: nem segít, hanem elvesz. Nem a problémák megoldásán dolgozik, hanem azok mélyítésén. Nem velünk van, hanem ellenünk. A magyar történelemből ismerjük ezt: a jogok folyamatos csorbítását, a kisemberek folyamatos megfigyelését és zaklatását, az állandó ellenségképzést, ami végül tragédiába torkollik. A Momentum azért jött létre, hogy ezt a tragédiát megakadályozza. Hogy ne jussunk el a negyvenes és ötvenes évek világáig – újra. Lehetőségünk van arra, hogy Magyarországot a 20. század vesztes oldaláról átvezessük a 21. század nyertesei közé. Ehhez most ellenállásra van szükség. Arra, hogy ne alkudjunk meg, ne maradjunk csendben.” (Gyula, május 15., Facebook)

Párbeszéd

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szabó Tímea:

„Orbánnak azért kellett a felhatalmazási törvényt, mert normális országban már rég leváltottak volna egy ilyen aljas kormányt! Mi a Párbeszédben azon leszünk, hogy ez minél hamarabb bekövetkezzen! Elég volt!” (április 16., Facebook)

Barabás Richárd:

Arra kérlek titeket, hogy ti is emeljétek fel a hangotokat, emeljétek fel az elnyomás és az önkény uralma ellen, hiszen a járványveszély leküzdése után, a diktatúrát is közösen kell felszámolnunk.” (április 18., Facebook)

Karácsony Gergely:

„A kormány a demokratikus kontrollt is kiiktató rendkívüli felhatalmazását az önkormányzatok kivéreztetésére használja.” (április 7., Facebook, „Szabad városok polgármestereinek nyilatkozata”)