Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, illusztráció

Ellenzéki pártok bírálták Áder Jánost, miután az államfő hétfőn elrendelte a felsőoktatási törvény módosításának kihirdetését.

Az MSZP szerint Áder János bebizonyította, hogy alkalmatlan államfőnek, mert nem képes felismerni a nemzet érdekét, és nem tudja kifejezni a nemzet egységét.

Közleményükben úgy fogalmaztak, „Áder János csak egy pártkatona, akinek fontosabb Orbán Viktor véleménye, mint több millió ember egyöntetű akarata”.

A „CEU-ellenes törvény” aláírásával az államfő „kiiratkozott abból a kultúrkörből”, amelyet az egyetem megmaradása mellett kiálló Nobel-díjas tudósok, külföldi kormányok, művészek és politikusok képviselnek – vélekedtek.

Azt hangoztatták, hogy a CEU (Central European University) elűzésével a kabinet folytatja nemzetellenes politikáját, amelynek célja, hogy minél kevesebb kritikusan gondolkodó ember legyen Magyarországon. Ma a CEU-t szüntetik meg, holnap azonban bármelyik intézménnyel megtehetik ugyanezt – fűzték hozzá.

Orbán Viktor rendszerének három nagy ellensége van: a sajtó, a vélemény és az oktatás szabadsága. Az MSZP következetesen kiáll ezek védelmében, és a küzdelemben minden támogató demokratát a szövetségesének tekint.

„Meg kell állítanunk az illiberális állam kiépítését! A Fidesz leváltható, Magyarország megjavítható” – emelték ki.

Az LMP szerint a köztársasági elnök az ország és a Fidesz érdeke közül ismét az utóbbit választotta, amikor még megfontolásra sem küldte vissza a „lex CEU”-t az Országgyűlésnek. A pártnak ennek ellenére meggyőződése, hogy a törvény alaptörvény-ellenes – írták közleményükben, hozzátéve, ezért beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz. Beadványukhoz várják az összes ellenzéki párt támogatását – olvasható a Szél Bernadett társelnök-frakcióvezető és Hadházy Ákos társelnök által jegyzett közleményben.

Az Együtt közleményében úgy fogalmaztak: a köztársasági elnök a „lex CEU” aláírásával bebizonyította, nem képes arra, hogy fontos alkotmányossági kérdésekben ne a Fidesz álláspontját érvényesítse. Az Együtt mostantól nem tekinti őt legitim köztársasági elnöknek, és erre hívja fel a többi ellenzéki pártot is – írták.

MTI