Az ellenzéki pártok szerint nem volt jogszerű a héten tartott parlamenti ülés, így szerintük nem is volt ülés. A házelnök azonban már ki is szabta a hétfői rendzavarásért az MSZP, a DK és a Párbeszéd képviselőire a pénzbüntetést.

Nálam az egész ellenzék, innen együtt gondolkodunk tovább! Egységben az erő! #mszp #hueu

Gepostet von Dr. Tóth Bertalan am Donnerstag, 13. Dezember 2018

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtökön a házbizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón közölte, törvénytelenül fogadták el hétfőn a parlament ülésének napirendjét, mivel az ellenzék napirend-módosítási javaslatairól külön-külön és nem egyszerre kellett volna szavazni. Innentől kezdve az egész heti ülésezés, a törvények elfogadása és a büntetések kiszabása is törvénytelen volt – hangsúlyozta.

Kifejtette: hétfőn az igazságügyi bizottság 12.46-kor értesítette az országgyűlési képviselőket a 12.45-kor kezdődött üléséről, amelyen a Fidesz politikai többségével visszaélve, házszabály-ellenesen döntött arról, hogy egy szavazás lesz a módosító javaslatokról.

Ismertetése szerint a hétfői parlamenti rendzavarásért 400-600 ezer forintos tiszteletdíj-csökkentést javasol Kövér László házelnök Bangóné Borbély Ildikónak (MSZP), Harangozó Tamásnak, Kunhalmi Ágnesnek (MSZP), Szabó Sándornak (MSZP), Tordai Bencének (Párbeszéd), Tóth Bertalannak (MSZP) és Varju Lászlónak (DK). A házelnök javaslatát az Országgyűlésnek jóvá kell hagynia.

Nevetségesnek nevezte Kövér László azon állítását, hogy szerdán puccskísérlet történt az ellenzék részéről. A kormánypártok államcsínyt hajtanak végre lassan kilenc éve az országban – fogalmazott.

Burány Sándor, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese egyetértve azzal, hogy törvénytelen volt a parlamenti ülés közölte, a házbizottságon megerősítették, hogy az informatikai szolgálat lehetővé tette, a képviselői kártyák használata nélkül is lehessen szavazni, holott ebből korábban számos probléma volt, több országgyűlési képviselőnek is le kellett mondania, mert más szavazógépét használta.

Közölte, a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei törvényellenesen voltak az ülésteremben. A házszabály világosan rendelkezik arról, kik azok, akik szavazás közben az ülésteremben tartózkodhatnak – mutatott rá, idesorolva az országgyűlési képviselők mellett a teremszolgákat és az országgyűlési őrség tagjait. A TEK munkatársainak nincs ilyen jogosítványa – hangsúlyozta.

Ráadásul, a miniszterelnök nem volt veszélyben, az ellenzék női képviselői voltak veszélyben, őket Budai Gyula (Fidesz) lökdöste. Az ő megvédésük érdekében a Fidesz semmit nem tett – hangoztatta.

Burány Sándor is hangsúlyozta, szó nem volt semmiféle puccskísérletről. Puccskísérletnek azt nevezik, ha valaki megpróbálja erőszakos eszközökkel átvenni a hatalmat, az Országgyűlés ülésén ilyen kísérlet nem történt – mondta. Kövér László „teljesen el van tévedve”, az ellenzék a házszabály adta lehetőségeit használta volna ki – tette hozzá, azt követelve, Áder János köztársasági elnök ne írja alá a törvényeket.

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese közölte, a házvezetés iránymutatását kérte.

Határozzák meg „plusz-mínusz hány perc” az, amikor még azt lehet mondani, a bizottság szabályos ülést tart. Mondják meg, hogy 30 napirend-kiegészítés még rendben van, de 32 már obstrukciós problémát jelent – sorolta kéréseit.

Elmondta, azt tapasztalják, hogy hiába vannak a házszabályban meghatározott határidők, egyéb rendelkezések, ezeket a kormánypárt kénye-kedve szerint értelmezi.

A képviselő a büntetést elfogadhatatlannak nevezte. Jelezte, a döntést minden lehetséges módon megtámadják, mert elegük van abból, hogy Kövér László azt hiszi, ennek a háznak az ura. Ő ennek a háznak a szolgája kellene, hogy legyen – hangoztatta.

Közölte azt is, várható még házbizottsági ülés és elképzelhető, hogy lesz még parlamenti ülés is az év vége előtt.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője közölte, a házbizottság csütörtöki ülését pártja kezdeményezte a hétfői ülésnap miatt, amelyet teljesen szabálytalanul intézett a Fidesz. Ő is úgy látta, a héten nem tartott törvényes ülést a parlament.

Elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy ha a házszabályban valami nem tetszik a Fidesz-KDNP-nek, akkor azt menet közben alakítja.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint szintet lépett az önkényes ülésvezetés a parlamentben a munka törvénykönyvének módosítása, „a rabszolgatörvény” miatt.

A jogszabállyal a Fidesz a magyar emberek elevenjébe vágott, emiatt spontán tüntetések voltak a fővárosban, amelyre brutális eszközökkel reagált a rendőrség – értékelt, hozzátéve, a helyzetet nem tudják kezelni Orbán Viktorék.

Kitért arra is, hogy lassan már terroristáknak nevezik az ellenzéki képviselőket a kormánypárti sajtóban. Hol anarchisták vagyunk, hol marxisták, hol pedig terroristák. Nem, mi országgyűlési képviselők vagyunk, úgy, mint ők, csak mi próbáljuk betartani a szabályokat – fogalmazott, közölve azt is, hogy az ügy azzal kezdődött, hogy Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke jogellenesen elhallgattatta az ellenzéket a törvény november 27-ei vitáján.