Közéleti-politikai nevelésre van szükség az iskolákban – vélekedett az MSZP, az LMP és az Együtt egy-egy politikusa egy szerdai budapesti konferencián, egyetértve abban is, hogy a pártpolitikának ugyanakkor nincs helye az oktatási intézményekben.

A Friedrich-Ebert-Stiftung és a Political Capital politikai elemző és tanácsadó cég által szervezett, Demokrácia az oktatásban Magyarországon című rendezvényen arról kérdezték Hiller Istvánt (MSZP), az Országgyűlés alelnökét, Ikotity Istvánt (LMP), az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnökét és Szelényi Zsuzsanna országgyűlési képviselőt, az Együtt politikusát, hogy politikamentes-e ma az oktatás, miként tud az iskola demokráciára nevelni, valamint gátat szabni a szélsőséges eszmék terjedésének.

Hiller István úgy fogalmazott, generációk óta a legjelentősebb átalakulás zajlik jelenleg az oktatásban, ezt azonban a jelenlegi hatalom nem akarja elfogadni. Hozzátette, a világ változik, ma már minden információ elérhető az interneten, ezért már nem tényanyagot kellene „a gyerekek fejébe önteni”, hanem arra kellene megtanítani őket, hogy ha ismeretlen helyzettel, problémával szembesülnek, hol keressék a megoldást.

Két gondolkodásmód között van most feszültség: az egyik a megváltozott körülményekre akar választ adni, a másik egy poroszos, konzervatív álláspontot képvisel – jelentette ki az MSZP politikusa. Hiller István azt mondta, a jelenlegi rendszer kevés kreativitást, önállóságot enged, uniformizált gyerekeket akar, és olyan pedagógusokat, akik sablonválaszokat adnak.

Ikotity István (LMP) szerint fogalomzavar van akörül, van-e helye a politikának az iskolában. A pártpolitikának tényleg az oktatási intézményeken kívül kell maradnia, ám a közéletnek van helye az oktatásban, ehhez azonban el kell érni, hogy ne legyen „szitokszó” a közélet Magyarországon – mondta.

Beszélt arról is, a demokrácia akkor nem működőképes, ha óriási – gazdasági, jövedelmi, kulturális, társadalmi – különbségek vannak a társadalom tagjai között, ha nem engedik, hogy a helyi közösségek önállóak legyenek, például maguknak válasszanak igazgatót, valamint ha nincs gazdasági autonómia a helyi közösségekben, tehát akkor sem engedik, hogy egy település eltartsa az iskoláit, ha arra képes lenne.

Szelényi Zsuzsanna véleménye szerint azért alakult ki az a nézet a rendszerváltás körül, hogy a politikának nincs helye az iskolában, mert attól féltek, hogy ideológiát fognak közvetíteni a diákoknak, mint a rendszerváltás előtt. Emiatt a tévút miatt nem lehet az iskolában ma sem beszélni arról, ami körülvesz bennünket világban, tehát a közéleti-politikai témákról – mondta.

A politikusok egyetértettek abban, hogy a jelenlegi iskolarendszer és a pedagógusok nincsenek kellőképp felkészülve a szélsőséges eszmék kezelésére.

A konferencia szervezőinek közlése szerint a rendezvényre kormánypárti politikusokat is meghívtak, nekik azonban nem volt megfelelő az időpont.

MTI