Fotó: MTI/Máthé Zoltán, archív, szerk.
Hirdetés

Kendernay János kijelentette: nem hisz abban, hogy a kormány érti, mit kellene tenni a klíma védelmében, ezért a cselekvési terv kidolgozása az ellenzékre marad, hogy a kabinet 2022-es leváltásakor azonnal elindíthassák.

Tervük része egy átfogó épületkorszerűsítési és energiahatékonysági program, a zöldenergia ambiciózus fejlesztése, egy stratégia az atomenergia kivezetésére.

Ugyancsak programot alkotnak a közösségi közlekedés korszerűsítésére. A többi között olyan intenzív vasútfejlesztést tart szükségesnek az LMP, amely valós alternatívát kínál az európai légi közlekedés mellett. A minimumprogram része lesz még a zöldfelületek megóvása, moratórium a zöldmezős beruházásokra és őshonos fákból álló erdők telepítése.

Kendernay János szerint a kormány elmúlt tízéves környezetpolitikája a természet pusztításával volt egyenlő, és a miniszterelnök által bejelentett program is több sebből vérzik: egy része uniós kötelezettség, már része elmaradt régebbi fideszes vállalás „felmelegítése”, harmadik része pedig inkább problémákat okoz, minthogy útmutatást adna.

Nem klímabajnok az az ország, amely néhány hónapja megvétózta az uniós klímatervet, ahol nő az üvegházhatású gázok kibocsátása és csökken a megújuló energia aránya, ahol megadóztatják a szél- és naperőműveket, ahol a külügyminiszter kijelenti, hogy a német ipar érdeke fontosabb a fenntarthatóságnál – sorolta.

A kormánynak nem klíma-, hanem korrupciós stratégiája van – mondta válaszul arra az állításra, hogy a karbonsemlegesség csak atomenergiával lenne elérhető.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szankcionálásáról – a hétfői plenáris ülésen lelógatott molinó miatt – Kendernay János kérdésre úgy nyilatkozott: az Országgyűlés elnöke szinte saját maga dönti el, kit, hogyan büntet meg, ami elfogadhatatlan. Hadházy Ákos hétfői magatartása szerinte nem rombolta a parlament tekintélyét.