A vasutasok érdekvédelmi szervezetei egyetértenek azzal, hogy át kell alakítani a szolgáltatást, de a kormány elképzelését bírálják. A Közlekedési Minisztérium honlapján megjelent dokumentum szerint a főváros vagy a Balaton térségében, illetve ahol nagy a hazai és a nemzetközi forgalom, az állam rendelné meg a szolgáltatást. Hivatalosan ezek lennének az országos megrendelésű vonalak, például Budapest és Pécs, vagy a főváros és Záhony között. A legtöbb vonal sorsáról azonban – ami csaknem ötezer kilométert jelent – a még meg sem alakult regionális tanácsok döntenének. Akár a megszüntetésükről is.

2007 decemberében – a vasutassztrájk után – a szakszervezetek megállapodtak a kormánnyal, hogy megvizsgálják a mellékvonalakat kérdését, és a kormány bevonja az érdekvédelmi szervezeteket a döntések előkészítésébe – emlékeztetett Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke. Ez elmaradt, ezért fordulnak a kormányfőhöz, de azt a számítást is szeretnék látni, amely alapján dönteni szándékozik a kormány. Simon Dezső ugyani utalt rá: a vonatjegyek alapján nem történt utasszámlálás.

A szakszervezeti vezető azt is szóvá tette, hogy senki nem tudja: miként lehet regionálisan működtetni vasútvonalakat Magyarországon. A mellékvonalakról pedig azért nem kezdődtek el a tárgyalások, mert az utóbbi két évben gyakran váltották egymást a szakminiszterek. Az egyik közülük azt is megígérte, hogy 2010 decemberéig nem kerül napirendre a mellékvonalak bezárása – mondta a Vasutasok Szakszervezetének elnöke.

A Vasutas Települések Szövetsége nyílt levelében arra hívta fel a kormányfő figyelmét, hogy szükség van a közösségi közlekedés átszervezése, ám ahhoz több éves előkészítés kellene. Az elnök, Csanádi István feltételekkel a regionális közlekedést is támogatná. Mint mondja: a közösségi közlekedésben az állam a világon mindenütt tevékeny anyagi részt is vállal.

Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, a Vasutasok Szakszervezete demonstrációt szervez, sőt, a sztrájktól sem riad vissza. Egy másik szakszervezet, a VDSZSZ is határozott lépéseket helyezett kilátásba.

(MR)