A magyar kormány budapesti építkezéseiről készített nemrég riportot a Deutsche Welle. A német állami televízió azt állította, hogy a budai Vár és a Kossuth tér felújítása a szélsőséges nacionalizmus bizonyítéka.

Hirdetés

„A kormány kisajátítja a város tulajdonában lévő ingatlanokat” – fogalmazta meg véleményét első megszólalóként V. Naszályi Márta. Az I. kerület párbeszédes polgármestere szerint mindez rossz társadalmi üzenetet közvetít, ő pedig nem akarja az 1944-es állapotában látni a várnegyedet.

Később Karácsony Gergely főpolgármester párttársa véletlenül összetalálkozik egy helyi lakossal, Wágner Tamással is, aki arról panaszkodik a stábnak, hogy a beruházásokkal szemben semmit nem tehetnek, a környék lassan élhetetlenné válik.

Majd a következő képsorokon már a Kossuth tér látható, amely a Deutsche Welle szerint majdnem úgy néz ki, mint 1944 márciusában. A tudósító emlékeztet rá: ekkor a Hitlerrel szövetséges Horthy Miklós kormányozta Magyarországot.

Korábban írtuk

A következő megszólaló Ungváry Krisztián, aki arra mutat rá, hogy a Nemzeti vértanúk emlékművének első és második felavatása között nagyon sok hasonlóságot lehet találni.

Az összeállítás végén megszólal egy másik férfi is, akinek felesége is zsidó. Ő az egykori deportálásokra utalva azt nyilatkozza: nem akar még egyszer ilyen vonatra szállni, majd egy dobozt pakol, mintha költözne. Eközben a narrátor arról tájékoztatja a nézőket, hogy már több százezer magyar döntött hazájának elhagyása mellett, mert nem hajlandók elviselni az ország politikai átalakítását.

A Budavári Lakosok Szövetsége levélben tiltakozott a riportösszeállítás ellen.

Közölték: a videó teljes terjedelmében hamis történelmi háttérrel mutatta be a jelenleg folyó felújítási munkákat. A német médium ugyan elnézést kért a lejárató propagandafilmjéért, de a videó továbbra is elérhető az interneten. A civil szervezet most egy újabb levelében ennek eltávolítását is követeli a tévétársaságtól.megtévesztésre alkalmas” riportot sugárzott Magyarországgal

„Az a célunk, hogy minél több ember tudjon arról, hogy léteznek ilyen félrevezető riportok, és végtére is kialakuljon egy olyan közvélekedés és egy olyan nyomás, aminek az eredményeként a DW megváltoztatja az álláspontját, illetve leveszi az internetes elérhetőségéről ezt a híranyagát” – mondta Nagy Erzsébet, a Budavári Lakosok Szövetségének elnöke.

A teljes cikk a Hirado.hu oldalán olvasható.