A World Harmony Run a világ legnagyobb váltófutása, amelynek célja, hogy a sport összekovácsoló ereje által fejlessze az egyének, közösségek és nemzetek közötti békét és barátságot.

A 3000 kilométeres európai váltó május 16-án érkezik az országba. A több mint két évtizedes múltra tekintő rendezvényt olyan híres személyiségek támogatták, mint II. János Pál Pápa, Nelson Mandela, Muhammad Ali, Teréz anya. Az idei váltó fővédnöke Davidson Hepburn, az UNESCO Közgyűlése elnöke.

Magyarországra 2011. május 16-án érkezik Szlovákiából a békeláng, amelyet május 26-án Ausztriának adunk tovább. Az útvonal: Ózd – Eger – Gyöngyös – Jászárokszállás – Jászberény – Gödöllő – Fót – Budapest – Budakeszi – Biatorbágy – Bicske – Zirc – Pápa – Celldömölk – Sárvár – Szombathely. A hazai útvonalak hossza összesen 477 kilométer.

Élőlánc a 7.000 gyermekkel a Parlament körül. Május 20-án több mint 100 hazai és határon túli iskolát várnak a szervezők a Kossuth térre, ahol a gyermekek létrehozzák az ország legnagyobb élőláncát, amivel körbefogják a Parlamentet. A gyermekláncra látogató osztályok 1 kilométeres futáson vehetnek részt, illetve 10 órától egész nap gyerekprogramok zajlanak a nagyszínpadon. A rendezvény fővédnöke Scmitt Pál köztársasági elnök.

A Világharmónia Futás olimpiai stílusú váltófutás. A harmóniát jelképező fáklyát egy nemzetközi futócsapat viszi országról országra. A váltó eddig több mint 140 országába jutott el. A korábbi évek rendezvényeihez hasonlóan az idén is világszerte több százezer ember kapcsolódik be 5 kontinensen az év során párhuzamosan zajló rendezvényekbe. A nemzetközi váltóhoz lakóhelyéhez közel bárki csatlakozhat egy pár lépésre, néhány utcahosszra vagy akár kilométerekre is. A Világharmónia Futás ugyanakkor jóval több, mint egy sportrendezvény. A futókat minden településen ünnepséggel köszöntik. Ezeken a helyi harmónia-fesztiválokon a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet eszközeivel fejezhetik ki a helyi közösségek a harmónia iránti törekvésüket és elkötelezettségüket. A Világharmónia Futás így tulajdonképpen egy ünnepsorozat, amely végigvonul a településeken, országokon és földrészeken, az egész világon. Útján reményt, barátságot és örömöt hirdet.

A futás anyagi és politikai érdekektől mentes rendezvény. Az alapító, Sri Chinmoy alapelveit követve, minden országban a helyi szervezők önkéntesen végzik munkájukat, a helyi közösségek szolgálatára, a nemzetközi barátság és megértés jegyében. A rendezvény megszervezésében a szervezők iskolákkal, sportszervezetekkel, települési önkormányzatokkal és állami szervezetekkel működnek együtt. Az élet minden területéről származó nemzetközi futócsapat tagjai saját idejüket és energiájukat szentelik arra, hogy a futás üzenetét a világ minden tájára eljuttassák. A Világharmónia Futás alapítója Sri Chinmoy munkássága elismeréséül megkapta az UNESCO Nehru Medallion kitüntetését, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend, és a Pro Cultura Hungarica kitüntetéseket.

Bővebb információ: http://www.vilagharmoniafutas.hu