Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség elnökének és főosztályvezetőjének előzetes letartóztatását kezdeményezte a Nemzeti Nyomozó Iroda – értesült a Krónika. Mindkettőjüket hivatali visszaéléssel gyanúsítják. A Nemzeti Nyomozó Iroda helyettes szóvivője, Csécsi Soma – aki továbbra is csak vezető beosztású tisztségviselőkről beszélt – azt mondta, hároméves börtönbüntetést is lehet kapni hivatali visszaélésért. Az előzetes letartóztatásukat azért kezdeményezték, mert feltételezik, hogy szabadlábon esetleg befolyásolhatják a tanúkat, vagy adatokat, bizonyítékokat tüntethetnek el.

Csécsi Soma azt nem árulta el, mit követtek el. A sajtóban két információ kering: az egyik, hogy az elnök, Papp István és az ellenőrzési főosztályvezető, Cseke Zoltán olyan igazolást adott megbüntetett cégeknek, amellyel azok indulhattak pályázatokon, és kérhettek állami támogatást. A másik verzió szerint pedig nem büntették meg a vétkes vállalkozásokat.

Az első verzióról – vagyis a hamis igazolások kiadásáról – egy közbeszerzési szakértő tegnap a Krónikában azt mondta, vagy régi az ügy, vagy nem munkaügyi igazolásokról van szó. A felügyelet által kiadott igazolásra ugyanis évek óta nincs szükség közbeszerzési eljárásoknál. A Nemzeti Nyomozó Iroda helyettes szóvivője arra sem válaszolt, az érintett cégeket vizsgálják-e.

A Munkaügyi Főfelügyelőségnél tegnap reggel tartottak házkutatást, a két vezetőt pedig gyanúsítottként hallgatták ki, majd rögtön őrizetbe vették őket. Az ügy nem itt kezdődött: november eleje óta folyik az eljárás a közép-magyarországi munkaügyi felügyelőség négy munkatársa ellen, őket is hivatali visszaéléssel gyanúsítják, de szabadlábon védekezhetnek.

(MR)