A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön jelentette be, hogy adataik szerint Budaházy György utasítására hajtotta végre egy, már korábban felderített csoport azokat a támadásokat, melyek célpontjai között több politikus lakása vagy épülő háza is szerepelt.

A férfit szerdán vette őrizetbe az ügyészség, és további támadások előkészületével is meggyanúsították: a főügyészség szerint ez év április elején ő adott utasítást bűntársainak arra, hogy helyezzenek el két országgyűlési képviselő házánál egy-egy házilag készített, időzítő szerkezettel ellátott, futball-labdába rejtett készülékben nagy mennyiségű robbanóanyagot.

A terrorakciót a rendőrség közbelépése akadályozta meg, mikor Pest megyében elfogták a szerveződés négy tagját. Budaházy Györgyöt a Központi Nyomozó Főügyészség állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos, közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével; robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével gyanúsította meg, miután a csoportnál talált robbanóeszköz a szakértők szerint alkalmas lett volna emberi élet kioltására is.

Az ügyészség ez alapján kezdeményezte Budaházy György előzetes letartóztatását, amit a Pesti Központi Kerületi Bíróság ma délelőtt egy hónapos időtartamra el is rendelt.

A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a radikális tüntetésekről ismert férfi esetében fennáll a bűnismétlés, illetve a társak befolyásolásának veszélye.

A tárgyalás idején a kordonokkal körülzárt bírósági épületet nagy számú rendőr biztosította, miközben az utcán néhány demonstráló szórványos skandálással tiltakozott a Budaházy ellen indított eljárás miatt, a férfi ártatlanságát hangoztatva.

(HavariaPress)