Budai Gyula – ahogyan arról a Magyar Nemzet beszámolt – június 22-én tett feljelentést az egykori oktatási tárca Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának – amelynek Borovszky Tímea volt a főosztályvezetője – szerződéskötési gyakorlata miatt.

Az elszámoltatási kormánybiztos vizsgálata szerint a főigazgatóság olyan feladatokra kötött megbízási szerződéseket, amelyek ellátása jogszabályi kötelezettsége lett volna, és amely feladatokhoz megfelelő szakértelemmel és kapacitással rendelkezett – idézett a vizsgálat megállapításából korábban a Magyar Nemzet. A szerződéseket arra hivatkozva kötötték, hogy feladataik elvégzésére nincs kapacitásuk és megfelelő szakértelemmel rendelkező munkatársuk.

A BRFK az ügyben különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást, amelynek határideje augusztus 30.

Borovszky Tímea ellen jelenleg is folyik egy büntetőper vesztegetés miatt. Az egykori főosztályvezetőt tavaly májusban a Fővárosi Bíróság két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és mentesítette őt a hátrányos jogkövetkezmények alól. A döntés ellen az ügyészség képviselője súlyosbításért, a védelem felmentésért fellebbezett, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára, ahol idén áprilisban kezdődött meg a másodfokú tárgyalás. Borovszkyt azzal vádolják, hogy vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettét valósította meg azzal, hogy miután Hiller István akkori oktatási és kulturális miniszter megtagadta, hogy Borovszky Tímea beosztottjának a fizetését 50 ezer forinttal megemeljék, a vádlott arra kérte Nagy Attilát, a Katapult Mentorprogram akkori programigazgatóját, hogy a program számára a minisztérium által folyósított 45 millió forintos állami támogatásból a munkatársának 600 ezer forintot adjon át. A korábban eljáró elsőfokú bíróság szerint ezzel ellensúlyozták volna ki a munkatárs fizetésemelésének elmaradását.

Budai Gyula pénteki tájékoztatása szerint – a feljelentése alapján – a BRFK nyomozást rendelt el több, a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) által kötött 2007-es szerződés ügyében is jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt, ugyancsak ismeretlen tettes ellen.

A feljelentésről a kormánybiztos június 24-én tájékoztatta az MTI-t. Mint akkor kifejtette: három, összesen 14,2 millió forint összegű számlát és az azokhoz kapcsolódó, a VKSZI és a budapesti Conpab Kft. között megkötött vállalkozási szerződést áttekintve megállapította, a kft.-t néhány nappal azelőtt alapították, hogy a cég 2007. május 29-én szerződött a vidékfejlesztési intézettel helyszín és technikai háttér biztosítására a 2007. május 23. és június 1. között időszakra. Megjegyezte, hogy e szerint a felek a szerződést hat nappal a teljesítés megkezdése után írták alá. Tájékoztatása szerint a kontraktust a VKSZI részéről Neupor Zsolt akkori igazgató – az MSZP győri elnöke – jegyezte.

A kormánybiztos közölte, a szerződésekhez kapcsolódóan az elvégzett szolgáltatásról, annak szerződés szerinti megvalósulásáról semmilyen irat nem áll rendelkezésre a VKSZI-nél. Hozzáfűzte, hogy a teljesítési igazolásokat – amelyek „érdemi információval nem bírnak”, és amelyekből nem lehet az elvégzett szolgáltatásra következtetni – a szerződésekhez hasonlóan Neupor Zsolt írta alá.

Neupor Zsolt akkor az MTI-nek úgy reagált, hogy mindenben a jogszabályoknak és a hatályos rendelkezéseknek megfelelően jártak el; az ügyet pedig jogi útra fogja terelni.

(MTI)