Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hirdetés

A Pannon RTV információi szerint a határ mellett tiltakozó migránsokat éjjel két óra körül buszokra tették, majd rendőri kísérettel a dél-szerbiai Presevo befogadóközpontjába vitték. A migránsok nem álltak ellen, békésen szálltak fel a buszokra.

A csütörtökön Tompához érkező migránscsoport után további karavánokra is lehet számítani, hiszen csak Szerbiában jelenleg mintegy 6 ezer illegális bevándorló tartózkodik – mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese pénteken az M1 aktuális csatornán.
A jó idő beálltával valószínűleg a tavalyihoz hasonló ütemben érkeznek majd az illegális bevándorlók – fűzte hozzá.
Megjegyezte: bizonyosan akad új „merítés”, mivel a balkáni félszigeten több mint 100 ezren tartózkodnak illegálisan.
Janik Szabolcs elmondta, hogy a szerb hatóságok szerint különböző manipulált, a magyar határról készült felvételekkel vették rá az embereket az elindulásra. A menet hátterében egyértelműen dezinformáció áll – hangsúlyozta.
A szakértő szerint evidens jelei vannak a szervezettségnek, mert „nem életszerű, hogy több száz ember hirtelen egymásra néz, és elindul a határ felé”.
Hozzátette: nem lehet tudni pontosan, hogy kik készítették a felvételeket és milyen motivációk vezérlik őket, civil szervezetek, embercsempészek vagy más csoportosulások is mozgathatják a szálakat.
Janik Szabolcs kitért arra is: a szabályszerű megoldás az lenne, ha ezek az emberek a tranzitzónáknál adnának be menekültkérelmet.

A menetet – amely csütörtök délután érte el a magyar határt – hetek óta szervezték a közösségi médiában zárt csoportokban.

A tervek szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, de miután a szerb hatóságok tudomást szereztek erről, korábbra hozták az indulást. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint előző éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba vitte őket.

Szerbiában mintegy hatezer migráns tartózkodik. 2015 óta nem jelentek meg migránsok ilyen nagy számban a szerb-magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg Nyugat-Európa felé haladni.

A kelebiaihoz hasonló akciókra számít Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában beszélt a határátkelőhelynél történtekről.
Nógrádi György elmondta, a szerb hatóságoknak rendkívül korrektek voltak, hiszen a határnál gyülekező migránsokat elszállították, így az események nem vettek erőszakos fordulatot.
Külön kiemelte Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter fellépését a határnál. A védelmi miniszter csütörtökön egyebek mellett kijelentette, a belgrádi kormány nem fogja megengedni, hogy a migránsok elrontsák a jószomszédi viszonyt Szerbia és Magyarország között.
A probléma az – fűzte hozzá a szakértő -, hogy a tömeg továbbra is a Balkánon marad, és az emberek nem akarnak hazatérni Észak-Afrikába, Szíriába vagy Afganisztánba.
Ez azt jelenti, hogy megpróbálnak majd újra áttörni a határon – vélte.
A migránsok még Horvátország felé mehetnek, de az ország lezárta határait – mutatott rá Nógrádi György.
A szakértő a közszolgálati rádióban – utalva a kínai beutazók vizsgálatára – arra hívta fel a figyelmet, hogy az illegális migránsok egészségi állapotát és ellenőrizni kellene.