Gyenesi Istvánnak még tovább várnia kell a kinevezésére, a papíron független országgyűlési képviselőt ugyanis egy új minisztérium, az önálló önkormányzati tárca élére jelölte Gyurcsány Ferenc.

A régi tárcák élére kijelölt öt miniszter viszont letette esküjét a parlamentben, miután a három új államtitkárral együtt átvették kinevezésüket Sólyom László köztársasági elnöktől.

A kisebbségi szocialista kormány egészségügyi minisztere Székely Tamás, az OEP főigazgatója lett. A leendő közlekedési, hírközlési és energetikai tárcát Szabó Pál, a Magyar Posta Zrt. távozó vezérigazgatója – a miniszterelnök egyik cégének egykori felügyelőbizottsági tagja vezeti majd. Szabó Imre, az MSZP Pest megyei elnöke a környezetvédelmi és vízügyeket irányítja, a szociális és munkaügyi tárca élére pedig egy másik Gyurcsány-cég volt alkalmazottja: Szűcs Erika, az MSZP választmányi elnökhelyettese került. Molnár Károly, a rektori konferencia leköszönő elnöke – a felsőoktatási tandíj feltétlen híve – tárca nélkül irányítja a kutatás-fejlesztést. Bajnai Gordonból gazdasági csúcsminiszter lesz, aki továbbra is rendelkezhet az uniós pénzek felett. Hivatalban lévő miniszterként neki nem kell újból letennie az esküt. A három új államtitkár Oláh Lajos, Puch László és Vojnik Mária.

(hírTV)