A szerdai Magyar Nemzet azt írta, hogy a döntés nem jogerős, a cégcsoport nyolc napon belül fellebbezéssel élhet ellene a Kúriánál. Amennyiben fellebbeznek, a Kúria döntéséig nem kell megfizetniük azt a 11 milliárd forintos bírságot, amelyet még októberben szabott ki a versenyhivatal kartellezés miatt.

Hirdetés

„Érdeklődésünkre a GVH azt is közölte, hogy Bige László cégcsoportja részéről eddig nem történt befizetés” – írta a lap, amely úgy értékelt, hogy Bige Lászlónak hamarosan fizetnie kell. A GVH még októberben rekordösszegű, 14 milliárd forintos bírságot szabott ki kartellezés miatt, „ebből 11 milliárd Bige László baloldali mil­liárdos cégcsoportját sújtotta”.

A hivatal négy éven át tartó vizsgálata ugyanis megállapította, hogy a Nitrogénművek Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsér­tően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására.

A kartellező cégek jelentős károkat okoztak a gazdáknak azzal, hogy meghatározták az árakat, kizárták a piaci versenyt és az importlehetőséget – emelték ki. Bige László a sajtónyilatkozataiban tagadta a kartellezést, szerinte teljesen alaptalan a GVH 250 oldalas indoklása.

Már korábban jelezték, hogy biztosan megtámadják a döntést a bíróságon. Ez az eljárás évekig húzódhat, de nem jelenti azt, hogy a „műtrágyakirálynak” ne kellene fizetnie, a per ugyanis nem halasztó hatályú – fogalmaztak a lapban, hozzátéve: az egyetlen kibúvó az azonnali jogvédelem kimondása lenne, ezt azonban most elutasította első fokon a bíróság.

„Ismert, hogy Bige László nyíltan támogatja a baloldalt, és személy szerint Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltet, eddig 65 millió forinttal szállt be a választási kampányukba” – olvasható a Magyar Nemzetben.

Korábban írtuk