A bíróság jogerős ítélete szerint az embercsempészéssel foglalkozó szervezetet egy iraki férfi irányította, a csoportnak tagja volt még hat magyar, egy egyiptomi és egy szír állampolgár, a nyomozáskor azonban nem sikerült azonosítani a bűnbanda összes tagját.

Hirdetés

Az embercsempészek a bicskei és a vámosszabadi menekülttáborból egy budapesti hotelbe, onnan pedig nyugat-európai országokba szállítottak illegális bevándorlókat. A bűnszervezet 2015-től 2016 májusáig működött, az nem tisztázott, hogy hány embert juttattak ki Magyarországról.

A Tatabányai Törvényszék korábban a bűnszervezet tagjait folytatólagosan, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt különböző időre fegyházbüntetésre ítélte.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek.

A Győri Ítélőtábla szerdán kihirdetett ítéletében az iraki férfi fegyházbüntetését 11 évről 15 évre súlyosította. A bűnszervezet egyik további tagjának büntetését hatról nyolc és fél, egy másikét négyről négy és fél évre emelte.

Korábban írtuk