Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Reszl Ildikó főügyész tájékoztatása szerint a vezetőből, valamint egy toborzóból és három sofőrből álló társaság 2014 augusztusa és 2015 januárja között Budapestről bérelt gépjárművekkel utaztatta a migránsokat a határ felé, miközben felvezető járművel figyelték az esetleges rendőri ellenőrzést és telefonon tartották a kapcsolatot.

Az utolsó szállításnál, 2015. január 14-én a vádlottak az M1-es autópályán gyanús körülményeket észlelve 10 migránst szállító kisbuszukkal visszafordultak Budapestre.

A sofőrök egyike 2015 júliusában 7 migránsnak nyújtott segítséget a magyar-osztrák határ engedély nélküli átlépéséhez. Amikor elfogták, a nyomozóknak a testvére adatait, de az ő fényképét tartalmazó személyi igazolványt adott át.

A bíróság a bűnszervezet főnökét tíz, a toborzót és az egyik sofőrt kilenc, a másik két sofőrt hat, illetve négy és fél év fegyházbüntetésre ítélte. A gyanúsítottakkal szemben összesen közel négymillió forintnyi vagyon elkobzását rendelte el, bizonyítható gazdagodásuk arányában.

Az ítélet nem jogerős: a szervezet vezetőjének terhére az ügyészség tíz évnél súlyosabb fegyházbüntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést, az érintettek viszont büntetésük enyhítését kérték.