Az otthonszüléseknél bábaként segédkező Geréb Ágnest először foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolta a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Azért, mert az általa kísért szüléseknél egy csecsemő meghalt, egy maradandó károsodást szenvedett, egy nő pedig életveszélyes állapotba került. Két tárgyalási napot már tartott a bíróság a szülésznő ügyében, most azonban a Fővárosi Bíróság tárgyalja tovább az ügyet, mert egy szakértői vélemény miatt megváltozott a vád.

Az egyik cselekményt emberölésnek minősítette a bíróság, mert a szakértői véleményben az áll, hogy az orvosnak tudnia kellett, hogy a szülés halállal is végződhet. A Fővárosi Bíróság közleményében azt írja, hogy valóban hozzájuk kerül az ügy, de a végzés még nem jogerős és most kézbesítik az érintetteknek.

A Napvilág Születésház, amelynek Geréb Ágnes is tagja, úgy gondolja, hogy érthetetlen a bíróság döntése és a vád átminősítése. Az intézmény szóvivője Bodrogi Bea azt mondja, hogy fellebbeznek a végzés ellen.

Az emberölésért 5-től-15 évig, a halált okozó gondatlan veszélyeztetésért pedig 1-től-5 évig terjedő börtönbüntetés jár – mondja Róna István büntetőjogász. Foglalkozás körében veszélyeztetés, amely gondatlan bűncselekmény, abban az esetben áll fenn, ha maradandó fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást okoz, akkor három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető – közölte.

Róna István szerint ritka az olyan eset, amikor a tárgyalási szakaszban, egy szakértői vélemény miatt súlyosabb bűncselekménnyel vádolják a gyanúsítottat. Ennek ellenkezője jellemző inkább a magyar bíróságokra. A büntetőjogász hozzátette, hogy a Fővárosi Bíróság dönthet úgy, hogy gondatlan veszélyeztetésben találja csak bűnösnek Geréb Ágnest.

(Krónika)