Társadalmi egyeztetésen van a veronai busztragédiával kapcsolatos törvénymódosítás-tervezet – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkársága szerdán az MTI-vel.

Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében szenvedett balesetet egy magyar fiatalokat szállító autóbusz. A szerencsétlenség következtében tizenheten meghaltak. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Az Emmi azt írta: a veronai buszbaleset után felállított tárcaközi munkacsoport megállapításainak eredményeként a kormány a gyermekek védelme érdekében megalkotja a külföldi utazásokkal kapcsolatban szükséges törvényi szabályokat. A szabályozás összhangban van a kérdésben szervezett kormányzati konzultáció eredményeivel – tették hozzá.

A közlemény szerint a törvény kiegészül például a külföldi iskolai kirándulás fogalmával és rendelkezik a külföldi kirándulások idején történő balesetek esetén viselt felelősség kérdéséről; rögzíti, hogy a köznevelési intézményeknek maximális körültekintéssel kell eljárniuk a megbízott utaztató cég felkérése során.

Kitértek arra is, az elmúlt időszakban felmerült értelmezési nehézségek kezelése érdekében egyértelműen, törvényi szinten rendezik, hogy az osztályfőnökök, munkaközösség-vezetők és a tanulók önszerveződését segítő (diákönkormányzatot segítő) pedagógusok neveléssel-oktatással lekötött munkaidejébe be kell számítani kettő, illetve egy órát ezen feladatok ellátására.

A kormány biztosítja a DSD II. (deutsches sprachdiplom II. fokozata) nyelvvizsga-bizonyítvány honosításának ingyenességét is, továbbá konkretizálják a gyógypedagógiai ellátásban részt vevő gyermekekkel kapcsolatos szabályozást.

A javaslatban – a Magyar Rektori Konferenciával folytatott egyeztetés alapján – rögzítették azt is, hogy a már doktori fokozattal rendelkező vagy azt megszerző oktatót ne tanársegéd munkakörben foglalkoztassák hosszú éveken át, hanem – továbblépése érdekében – belátható időn (három éven) belül sorolják át. Az érintetteket a fokozat megszerzését – illetve az intézményi foglalkoztatási követelményeket – követő három éven belül adjunktussá kell átsorolni. Akik a feltételt már teljesítették, azok esetében a felsőoktatási intézményeknek 2018. szeptember 1-jéig kell eleget tenniük az átsorolási kötelezettségnek – írta közleményében az oktatási államtitkárság.

MTI