Fotó: MTI/Vajda János
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épületenergetikai fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón 2022. március 28-án

Palkovics László a beruházás jelentőségét kiemelve elmondta, a fejlesztéssel az intézmény évente hétmillió forint üzemeltetési és fenntartási költséget takarít meg, emellett a jó példa az iskola tanulóinak környezettudatosságát is segíti.

Hirdetés

Az egyik nemzetközi tanácsadó cég felmérése szerint Magyarország több mint száz országból a tizenharmadik helyen áll a környezettudatosság és a karbonmentességre törekvés tekintetében – tette hozzá a miniszter.

Kiemelte, ebben a felmérésben egyes szempontokban, például a jogszabályi környezet megalkotásában az első helyen vagyunk, ez pedig jelzi, hogy a magyar kormány klímatudatos és – az ellenzéki kritikákkal szemben – kiemelt figyelmet fordít erre a területre.

Palkovics László hangsúlyozta, az intézményi energetikai korszerűsítési programok célja, hogy a közintézmények ne fogyasszanak feleslegesen energiát, ami lassanként stratégiai kérdéssé válik az egész világon.

Korábban írtuk

Ezek a programok fontos elemei a magyar energiapolitikának, ezért folytatni fogják őket – húzta alá a miniszter.

Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületének kormánypárti országgyűlési képviselőjelöltje emlékeztetett, márciusban tették le az új református óvoda alapkövét, emellett pedig megkezdődik a református gyülekezeti ház és a templom, valamint a felekezeti idősotthon megújítása is Szerencsen.

A hazai és uniós forrásból megvalósuló beruházás során napelemes rendszert telepítenek, nyílászárókat cserélnek, valamint korszerűsítik a fűtési és a világítási rendszereket a Tiszáninneni Református Egyházkerülethez tartozó szerencsi református általános iskolában.