A szeptember 8-án megrendezendő kötcsei polgári piknik fő témái a jövő május 26-án tartandó európai parlamenti választás kampánya és kulturális kérdések lesznek, folytatva az előző találkozón megkezdett eszmecserét – írta a Magyar Idők szerdán.

Fotó: MTI, archív

Fotó: MTI, archív

A még szervezés alatt lévő, hagyományosan zárt körű találkozón Orbán Viktor miniszterelnök a kormány és a kormányzó pártok képviselői, a jobboldali-konzervatív értelmiség, a gazdasági és a médiaelit meghívottjai előtt távlatos helyzetértékelést ad Magyarországról, Európáról és a világpolitikai folyamatokról.

A lap emlékeztet: a miniszterelnök legutóbbi, június 3-i polgári pikniken elmondott beszédében egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a 2019-es európai parlamenti választás az értékek és a kultúrák küzdelme lesz, ahol nagyon sok mindent lehet veszíteni. Kifejtette: a Magyarország előtt álló lehetőségek óriásiak, de komoly veszélyek is leselkednek ránk, és ezek közül a migráció áll az első helyen.

A polgári pikniket 2004 óta a Balog Zoltán által vezetett Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezi a kötcsei Dobozy-kúrián. A találkozókon elhangzott kormányfői beszédek rendre széles körű hazai és nemzetközi visszhangot váltanak ki.

A Magyar Idők a beszédek közül felidézi a 2009 őszi, Megőrizni a létezés magyar minőségét című előadást, amelyben Orbán Viktor azt mondta: megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő 15-20 évét ne a duális erőtér határozza meg, hanem ehelyett létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza.