Fotó: M1 Híradó
Hirdetés

00:01 – Kutyapárt: „nekünk oké az eredmény”

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP) megfelel az európai parlamenti (EP-) választáson elért 2,63 százalékos eredmény – mondta az MKKP elnöke vasárnap éjjel az MTI-nek a párt budapesti rendezvényén.

Kovács Gergely úgy fogalmazott: „nekünk oké az eredmény”. A közvélemény-kutatások alapján nagyjából ilyen eredményre számítottak, nagy meglepetés nem történt – tette hozzá.

Közölte, a párt jobb eredményt ért el, mint a 2018-as országgyűlési választáson. Ezek szerint „van értelme annak, amit csinálunk” – mondta Kovács Gergely.

Ugyanakkor ironikusan arról beszélt, hogy mivel a 2,63 százalékos eredménnyel nem kerültek be az Európai Parlamentbe, azonnal felfüggesztik tagságukat az EP-ben. „Elegünk van abból, hogy a magyar embereknek az Európa Parlament mondja meg, hogy ki jusson be az Európai Parlamentbe” – fogalmazott Kovács Gergely.

Megjegyezte, az LMP-t sajnálja – amelyet az MKKP megelőzött -, tetszett neki, hogy az LMP a kampányban a klímaváltozás problémájára hívta fel a figyelmet.

Az MKKP eredményváró rendezvényén mintegy félszázan vettek részt, derűs hangulatban sörpadoknál ettek-ittak, beszélgettek, a televízióban bejelentett eredményt üdvrivalgással fogadták.

23:57 – Toroczkai: politikatörténeti sikert aratott a Mi Hazánk

A magyar politikatörténetben példátlan sikert aratott a Mi Hazánk Mozgalom azzal, hogy 9 hónappal zászlóbontása után 3,33 százalékos eredményt ért el az európai parlamenti választáson – jelentette ki a párt elnöke a Mi hazánk választási eredményét értékelő vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Toroczkai László emlékezetett arra: „tönkreverték” a parlamenti frakcióval bíró LMP-t és megközelítették a szintén milliárdos állami támogatással működő Jobbik támogatottságát.

Ez utóbbi azt is jelenti, hogy a nemzeti radikális választók a Jobbik árulása után otthonra lelhetnek a Mi Hazánk Mozgalomban – tette hozzá.

Úgy vélekedett: az eredmény előrevetíti, hogy a Mi Hazánk egy erős parlamenti frakció megalakítására kap felhatalmazást a 2022-es országgyűlési választáson.

A pártelnök megköszönte a voksát annak a 114 ezer embernek, aki rájuk szavaztak, illetve az aktivistáik önfeláldozó munkáját.

Ugyanakkor fontos tanulságnak nevezte, hogy a Demokratikus Koalíció előretörése nyomán beigazolódott a Mi Hazánk jóslata, vagyis az az állításuk, hogy a Fidesz leváltása esetén Gyurcsány Ferenc visszatérése fenyeget.

Ebben a helyzetben 2022-ben az egyetlen alternatívát a Mi Hazánk jelentheti majd a választók számára – mondta.

A Jobbik eredményét kérdésre válaszolva úgy kommentálta, hogy a párt elindult a teljes megsemmisülés felé vezető lejtőn.


23:49 – Thürmer: a Munkáspárt elérte célját

A Munkáspárt elérte célját, hiszen azon pártok közé tudott kerülni, amelyek listát tudtak állítani az európai parlamenti választásokra – mondta Thürmer Gyula pártelnök pártja eredményváróján vasárnap Budapesten.

A politikus úgy fogalmazott, a listaállítással lehetőséget tudtak teremteni az embereknek arra, hogy egy baloldali nemzeti ellenzéki program szavazzanak.

A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása után a Munkáspárt a leadott szavazatok 0,42 százalékát, 14 385 szavazatot tudott begyűjteni. Thürmer Gyula szerint pártja stratégiai helyzete nem változott, és a mostani voksoláson a tavalyi országgyűlési választásokhoz képest még előrelépés is történt.

„A baloldal megszűnt létezni a magyar politikai életben” – értékelte az eredményeket. Azt mondta, a Demokratikus Koalíció nem baloldali, hanem liberális pártként jelent meg a 2019-es európai parlamenti választáson, így a Munkáspárt maradt az egyetlen jelentős baloldali párt a politikai színtéren.

Thürmer Gyula közölte, elvárják a megválasztott 21 magyar képviselőtől, hogy az Európai Parlamentben védjék meg Magyarország szuverenitását, függetlenségét, és küzdjenek az EU migrációs politikája ellen.

Kiemelte, a Munkáspárt a jövőben is azon fog fáradozni, hogy Európa a dolgozóké legyen, az Európai Unió pedig a gazdasági együttműködés fóruma és a béke színtere legyen. Örömét fejezte ki, hogy Európában a Munkáspárthoz hasonló szervezetek megtartották pozíciójukat, így maradtak szövetségesei a pártnak.


23:38 – Spanyolországban a szocialistákra szavaztak a legtöbben

Spanyolországban a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerte el a legtöbb, összesen 20 mandátumot az európai parlamenti (EP-) választásokon vasárnap – jelentette be Isabel Celaá kormányszóvivő a szavazatok 85,6 százalékos feldolgozottságánál.

Második helyen a konzervatív Néppárt (PP) végzett 12 mandátum megszerzésével. Harmadik lett az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, amely így 7 képviselőt delegálhat Brüsszelbe.

Az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés 6, a VOX radikális jobboldali párt 3 mandátumot nyert.

Képviselő helyet szerzett a Carles Puigdemont volt katalán elnök is, aki másfél éve önkéntes száműzetésben él Belgiumban.


23:30 – Az Európai Parlament várható összetétele

Fotó: MTI/MTVA Sajtóadatbank

23:05 – Győzött a Fidesz-KDNP, további négy párt szerzett mandátumot

A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetes adatai szerint, a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása után a pártokra leadott szavazatok száma a következő:

• Fidesz-KDNP / 1 777 757 / 52,14% (13 mandátum)
• Demokratikus Koalíció / 554 286 / 16,26% (4 mandátum)
• Momentum / 338 314 / 9,92% (2 mandátum)
• MSZP-Párbeszéd / 227 786 / 6,68% (1 mandátum)
• Jobbik / 219 539 / 6,44% (1 mandátum)
• Mi Hazánk / 113 529 / 3,33%
• Magyar Kétfarkú Kutyapárt / 89 635 / 2,63%
• LMP / 74 554 / 2,19%
• Munkáspárt / 14 385 / 0,42%

Részletes adatok


22:51 – A DK szerint a „manipulált médiaviszonyok” miatt szerepelt erősen a Fidesz

A Demokratikus Koalíció (DK) látta azokat a közvélemény-kutatásokat, amelyek alapján a DK lehet a második legerősebb párt és egyben a legerősebb ellenzéki párt, de egyelőre óvatosak, és meg akarják várni a végeredményt – mondta a DK frakciószóvivője vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

A párt budapesti eredményváró rendezvényén Gréczy Zsolt kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: lehetett számítani a negyven százalék körüli részvételre, mert az utóbbi napok közvélemény-kutatásai ezt vetítették előre. A magyarok jelentős része megérezte, hogy a választásnak mind Magyarország, mind az Európai Unió jövője szempontjából nagy a tétje – közölte.

A politikus a választás lehetséges végeredményéről azt mondta, hogy a magyarországi „manipulált (.) politikai és médiaviszonyok közepette” várható volt, hogy a Fidesz erősen fog szerepelni.


22:39 – Megsemmisült az MSZP-Párbeszéd

Súlyos vereségként értékelte Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje vasárnap este a nyilvánosságra került választási adatokat, amelyek szerint a két közös listán indult párt egy mandátumot szerezhet az EP-ben. Részletek alábbi cikkünkben.


22:10 – Magyar Nemzet: 98 százalékos feldolgozottságnál 52,3 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP

A Magyar Nemzet értesülései alapján 98 százalékos feldolgozottságnál 52,3 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választáson, ami 13 EP-képviselőt jelentene a kormányzó pártoknak Brüsszelben.

A magyarnemzet.hu vasárnap esti cikke szerint a Demokratikus Koalíció 16,3 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe. A Momentumnak 9,7 százalékos eredménnyel két mandátuma lehet, a Jobbik (6,5 százalék) és az MSZP-Párbeszéd (6,6 százalék) pedig 1-1 képviselőt küldhetne az EP-be.


22:03 – Lemondott az LMP elnöksége

Lemondott az LMP elnöksége, miután a párt nem szerzett mandátumot a vasárnapi európai parlamenti választáson – jelentette be Keresztes László Lóránt társelnök.


21:50 – Nézőpont: az ellenzék biztosan újratárgyalja az önkormányzati választás terveit

Az európai parlamenti választások eredményének függvényében egészen biztosan újratárgyalja az ellenzék az őszi önkormányzati választásra való felkészülést – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője vasárnap este az M1 aktuális csatorna választási műsorában.

Mráz Ágoston Sámuel azt mondta: a DK áttörése meglepő. Vélhetően az MSZP-Párbeszéd kárára szereztek szavazatokat. Az elemző szerint Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke legkésőbb hétfőn biztosan bejelenti, hogy ő az ellenzék vezére. Emlékeztetett arra, hogy az őszi önkormányzati választásokra az ellenzék úgy kezdte meg a készülődést, hogy az MSZP az ellenzék vezető pártja. Így a mostani eredmények alapján biztosan újrakezdik tárgyalásokat.

Azt mondta: a Jobbik a nagy vesztese a választásnak. Így ott is biztos újratárgyalják a megállapodást, ahol a Jobbik mögé sorakoztak fel – értékelt az elemző.


21:40 – Magyar Nemzet: a Fidesz-KDNP 53 százalékát szerezte meg a voksoknak

A Magyar Nemzet értesülései alapján 88 százalékos feldolgozottságnál 53 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az európai parlamenti választáson.

A magyarnemzet.hu-n vasárnap este megjelent cikke szerint a második a Demokratikus Koalíció, amely a szavazatok 16 százalékát kapta.

A lap szerint a Momentum 9 százalékon, a Jobbik 7 százalékon, az MSZP-Párbeszéd szövetség szintén 7 százalékon áll.


21:36 – Kurz „megerősítve” érzi magát pártja várható győzelme nyomán

Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap esti nyilatkozata szerint „megerősítve” érzi magát, miután az előrejelzések szerint pártja képes volt elsöprő győzelmet aratni vasárnap az európai parlamenti választásokon, egy héttel a kormánykoalíció összeomlása után.

Az EP által közölt előrejelzések szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) a szavazatok 34,5 százalékát szerezhette meg, jelentősen megelőzve a Szociáldemokrata Pártot (SPÖ), amelynek 23,5 százalékot jósolnak. A harmadik helyen, a voksok várhatóan nagyjából 17,5 százalékával az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az ÖVP eddigi koalíciós partnere végezhetett. 

Múlt hét végén egy korrupciós botrány miatt lemondásra kényszerült Heinz-Christian Strache alkancellár, az FPÖ elnöke, és ennek nyomán a kormánykoalíció is felbomlott. Ausztriában szeptember elején előrehozott parlamenti választást tartanak.

Hétfőn az osztrák parlamentben bizalmi szavazást tartanak Sebastian Kurz ellen. A kancellár vasárnap este azt mondta támogatói előtt: „bármi is történik holnap és az azt követő napokban, dacolni fogunk mindennel, ami az utunkba jön, és megerősödve fogunk ebből kikerülni”.


21:34 – Le Pen legyőzte Macront

A jobboldali politikus leszögezte, hogy ez „a nép győzelme”, a választást pedig Emmanuel Macron politikájáról és személyéről tartott népszavazásnak nyilvánította. Marine Le Pen szerint Macronnak „le kell vonnia a következtetést”, és „nincs más választása”, mint új előrehozott parlamenti választást kiírni. Részletek alábbi cikkünkben.


21:28 – Lemondásra készül az LMP vezetése

A párt egyik politikusa az Indexnek azt mondta, 2 százalék alatti eredményre számít. A részvételi arányok és a szavazókörökből kiszivárgó eredmények alapján mondta ezt a párt egyik prominens embere, de nem vállalta névvel.


21:15 – Kovács Zoltán: az EP összetétele jelentősen meg fog változni

Kellő óvatossággal kell értékelni az eddigi eredményeket, hivatalos adatok fényében nem lehet nyilatkozni, ráadásul hibahatáron belül vannak az előrejelzések – mondta Kovács Zoltán az Origónak.

Kifelé is jó üzenet a magas részvétel, mivel így nem lehet kritizálni azzal a megválasztott képviselők legitimitását, hogy túlságosan kevesen mentek el – tette hozzá.

Meg kell várni a végeredményeket, de egy dolog biztos, az EP összetétele jelentősen meg fog változni, és nagy valószínűséggel a korábbi pártvonalak menti szembenállások átalakulnak – mondta Kovács Zoltán.


20:59 – Kelemen Hunor: erős brüsszeli képviselete lesz az erdélyi magyarságnak

Kelemen Hunor szerint ha a szavazatszámlálás igazolja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) exit poll felmérés által előrejelzett szavazatarányát, az erdélyi magyarságnak erős képviselete lesz a következő öt évben az Európai Parlamentben. Részletek alábbi cikkünkben.


20:57 – Magyar Nemzet: történelmi vereség az ellenzéknél

Az EP mandátumbecslése alapján a pártcsalád 173 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság uniós kilépésének halasztása miatt a ciklus elején továbbra is 751 tagú testületbe. Részletek alábbi cikkünkben.


20:40 – Magyar Nemzet: történelmi vereség az ellenzéknél

A Magyar Nemzet értesülései alapján 36 százalékos feldolgozottságnál 55 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az európai parlamenti (EP-) választáson, ami 14 EP-képviselőt jelentene a kormányzó pártoknak.

A magyarnemzet.hu-n vasárnap este megjelent cikkben azt írják: „a második a Demokratikus Koalíció, amely 14 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe”.

A lap szerint a 7,5 százalékos Jobbik, s a szintén ugyanígy álló Momentum, valamint 6,1 százalékával az MSZP is 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe.


20:37 –Nézőpont Intézet: a mandátumok kétharmada a Fideszé

A Fidesz-KDNP szerezte meg a szavazatok abszolút többségét, ezzel pedig a mandátumok kétharmadát a mai választáson, derült ki a Nézőpont Intézet választás hétvégéjén készült telefonos közvélemény-kutatásából.

Részletes adatok és grafikon


20:24 –Az RMDSz képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSz / UMDR) az előzetes becslések alapján 5,40 százalékos eredményt ért el – derül ki a Digi24 hírcsatorna által is közölt számokból, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb romániai magyar párt legalább egy mandátumot szerzett.


20:10 –Este fél nyolcra valamennyi szavazókör bezárt

Vasárnap este 19.29-re valamennyi magyarországi szavazókör bezárt és ezt a helyi választási irodáknak jelentették is – közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

Azt mondta: az átjelentkezőket váró szavazókörökben is zavarmentes volt a választás. Köszönetet mondott a helyi választási irodák vezetőinek, hogy „jól kezelték” az átjelentkezéseket, és így „hosszú idő után először nem volt sorban állás”.

Utalt arra, hogy tavaly módosult az átjelentkezések benyújtására vonatkozó előírás, és a szavazás előtti péntek helyett szerdán zárult az átjelentkezés határideje, így a választási irodáknak volt idejük felkészülni a sok átjelentkezőre.

Pálffy Ilona elmondta azt is, hogy valamennyi külképviseleti választási iroda is bezárt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a szavazókörök bezártak, az eredményeket az uniós előírás miatt este 11 óráig nem közölheti az NVI, de a pártok nyilvánosságra hozhatják az EP-választás részeredményeit, ha a delegáltaktól megkapott jegyzőkönyvek eredményeit összegzik. Közölte azt is, hogy 19 órától exit poll eredményeket is közzé lehet tenni.

Pálffy Ilona elmondta: Magyarországon 18.30-ig a szavazásra jogosultak 41,7 százaléka szavazott. Jelezte, arra számít, hogy a végleges részvételi adat 42-43 százalék közül alakul.

Kitért arra is, hogy a 115 ezer levélszavazatból 54 ezer érkezett már vissza, de a levélszavazatokat még a választás napján is le lehetett adni a külképviseleteken és az országgyűlési egyéni választókerületi székhelytelepüléseken, és ezekről még 15-20 ezer levélszavazat várható, amelyek feldolgozását hétfőn kezdik meg. Az NVI vasárnap este 7 órakor megkezdte a beérkezett levélszavazatok szkennelését és számlálását, erről külön jegyzőkönyv készül szerdán vagy csütörtökön.


19:42 – Semjén Zsolt: nagyon magas volt a részvétel

Nagyon magasnak minősítette az európai parlamenti (EP-) választás részvételi arányát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke vasárnap nem sokkal a szavazókörök zárása után újságíróknak.

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán 18.30-ig a jogosultak 41,74 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Semjén Zsolt a kormánypártok eredményvárójának helyszínén, a budapesti Bálna rendezvényközpontban köszönetét tolmácsolta „minden magyarnak”.

Kiemelte: nagyszerű dolog, hogy ennyivel többen elmentek voksolni, mint korábban, ez nyilvánvalóan nagy legitimációt ad a megválasztott képviselőknek.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes külön megköszönte a határon túli magyarok – köztük a vajdaságiak és a kárpátaljaiak – részvételét és szavazatait. „Egy nemzethez tartozunk, köszönöm nekik is, hogy nemzethűségről tanúságot téve ők is részt vettek a mostani voksoláson.”

Semjén Zsolt végül köszönetét fejezte ki a kormánypártok aktivistáinak az általuk „elvégzett heroikus munkáért”.

Az 19:30 előtti híreket ebben a hírfolyamban olvashatják.