A szomszédos utakról már jól látszik a leendő Pannon Park központi építménye, az úgynevezett biodóm. Minderre szakmai körökben máris felfigyeltek: a Pannon Park, illetve a biodóm tervei épp a napokban nyerték el az International Property Awards rangos ingatlanszakmai elismerés európai fődíját a szabadidős célú létesítmények kategóriájában.

Gigantikus csodapalota épül a Fővárosi Állat- és Növénykertben, amely már ma is a legnépszerűbb kulturális-turisztikai látványosság az országban: a látogatóinak száma minden évben egymillió körül jár. Az állatkert az elmúlt években összesen csaknem nyolchektárnyi új területtel gyarapodott, ami lehetőséget teremtett erre a nagy ívű fejlesztésre. Olyan létesítményben kellett gondolkodni, ami nem elsősorban helyigényes, viszont télen-nyáron egyenletesen látogatott. Így fogant meg Persányi Miklós fejében a fedett, négy évszakos biodóm ötlete, amely eddig csak a látványtervekben és a képzeletben létezett, mára azonban egyre lenyűgözőbben kibontakozik előttünk a maga valójában.

A párját ritkító létesítmény építészeti szempontból teljesen egyedi: a négy, egymást támasztó kupolából álló tető 18 ezer 696 négyzetméteres héjazatát hamarosan háromrétegű teflonmembrán borítja, a köztük lévő levegőt egy külön légkezelő rendszer biztosítja. A belső teret tehát az üvegnél sokkal könnyebb, fényáteresztő fóliamembrán fogja fedni, amelyet egy acél vázszerkezet tart. Az 1505 acélrúd 539 darab hatágú szerkezeti csomóponttal kapcsolódik egymáshoz. A tető összesen 964 háromszögletű mezőből áll, de nincs közöttük két egyforma: mindegyikük más-más méretű, hogy a domború formát kiadja. Egy-egy mező így is szobányi: 15-20 négyzetméter területű.

Az állatkert új területein négy nagy fejlesztés megvalósítását határozták el: 2017. június 22-én átadták az új kiszolgáló zónát. 2018. május 17-én megnyílt a Holnemvolt vár, az állatkert új játszóparkja. Most a Pannon Park készül, és hátravan az ideérkezőket és a Liget más nevezetességeit is kiszolgáló Hermina garázs építése.

E fejlesztések közül a Pannon Park a legnagyobb beruházás, amely csaknem öthektárnyi területen valósul meg 44 milliárd forintból, amelyet a beruházáshoz a kormány biztosít. Hasonló nagyságrendű fejlesztésre az állatkert 152 éves története során eddig csak egyszer, több mint száz évvel ezelőtt, a kert 1909 és 1912 közötti átépítése idején került sor. Az akkori átépítés, amelyet ifj. Andrássy Gyula belügyminiszter és Bárczy István, a nagy városfejlesztő főpolgármester szorgalmazott, összesen négymillió aranykoronába került. Ekkor emelték a hely ma is meglévő műemlék épületeinek többségét, így a főkaput, az elefántházat, a pálmaházat, valamint a két nagy műsziklát is.

A Pannon Park szabadtéri bemutatóhelyei az 1,7 hektáros alapterületű központi építményhez, a biodómhoz csatlakoznak, amely lényegében egy fedett park lesz. A Pannon Park biodómjában gigantikus akvárium létesül a legnagyobb közép-európai tengeri medencével, nagyobb lesz, mint az összes eddigi Magyarországon együttvéve.

Az építkezés gőzerővel folyik. A Pannon-tenger akvárium óriási cápamedencéjébe költöznek majd a most elkészült Cápasuli felnövekvő cápái is.

– A Pannon Park és benne a biodóm magyar mérnökök, a Paulinyi-Reith & Partners Zrt. tervei alapján készül, magyar fővállalkozó és magyar kivitelezők közreműködésével épül. A fólia is hazai gyártású, a Graboplast állítja elő – árulja el Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója. A cél az állatkerti kiállítás- és tartástechnika legkorszerűbb megoldásainak alkalmazása, egyedülálló látogatói élmények teremtése, egyúttal a fenntartható építészet szempontjainak az érvényesítése.

A tervekre szakmai körökben máris felfigyeltek: a Pannon Park, illetve a biodóm látványrajzai épp a napokban nyerték el az International Property Awards rangos ingatlanszakmai elismerés európai fődíját a szabadidős célú létesítmények kategóriájában.

A Pannon Park, illetve a biodóm kivitelezésének fővállalkozója a Market Építő Zrt. A munka 2017 augusztusában kezdődött a kivitelezők felvonulásával. Az ünnepélyes alapkőletételre 2017. október 3-án került sor. A földmunkák elvégzése után 2018 januárjában már az alaplemez, illetve a vasbeton karéj kialakításán dolgoztak a kivitelezők. A munkagödör kiásása során 130 ezer köbméter földet mozgattak meg. Az alapozás alatti cölöpök száma is a legek könyvébe illő: 1507, összesen 10 ezer 862 folyóméter hosszban. A munkálatoknak ebben a szakaszában 250 fő, hat toronydaru és számos munkagép dolgozott, decemberben már 350-en voltak, és lesz olyan időszak, amikor 900-nál is többen építik az ország új nevezetességét.

A biodóm tetőszerkezetének vonala valakit a budai hegyek sziluettjére, mást talán a tenger hullámzására emlékeztet. Geometriája a hullámvasút favázának alakzatait idézi. A héj négy különböző méretű kupolából áll. Ezek közül három dóm szerkezete már elkészült, és a negyedik, 36 méter magas kupola szerelése is a végéhez közeledik.

Jelenleg már a biodóm belsejében kialakítandó állattartó terek medencéinek, valamint az akvárium medencéinek vasbeton szerkezetét építik. Készülnek a Pannon Park szabadtéri kifutói, illetve az egyik dómon már a fóliamembrán terítése is megkezdődött. Rövidesen elkészül a negyedik dóm acélszerkezete, és a fólia­membrán szerelése felgyorsul. A beltéri vasbeton szerkezetek nagy részét így már a kész tetőszerkezet alatt alakítják ki, ami ugyancsak különlegességnek számít.

A Pannon Park új lakói a világ számos részéről, Európából, Ázsiából, Afrikából érkeznek. Vannak olyan ikonikus fajok, mint például az elefántok. Ezek lesznek a legnagyobb méretű lakók, társaikkal, a páncélos orrszarvúkkal, az ázsiai medvékkel és az emberszabásúsakkal.

Még nincs szerkezetkészen, máris megmozgatja az ember fantáziáját ez a hatalmas, napsütötte épület, ahová néhány éven belül egzotikus állatok költöznek. Persányi Miklós a jövőbe kalauzol, miközben a régmúltról beszél.

– A mai Budapest területén hajdan nagyon más világ volt. A klímaváltozás alaposan átrendezte a flórát és faunát. Egy ősidőket felidéző időutazás várja a leendő látogatót. Messze, tízmillió évvel ezelőttre megyünk, átlépünk a miocén korba, amikor éppen itt tengerpart volt. Itt hullámzott a Pannon-tenger, majd annak elzáródását követően a víz kiédesedett, és a hatalmas tó végül feltöltődött. A hajdan itt élő állatok leszármazottai tehát valójában hazajönnek, őseik otthonába. Egy elmélet szerint például még a fókafélék is innen származnak.

Persányi Miklós szavai fantasztikus képet vetítenek elénk.

– Az időkapszulák után egy barlangban haladunk előre, ahol ízeltlábúak, puhatestűek, kisebb gerincesek, kétéltűek, hüllők és kisemlősök várják a látogatót. A látogatóösvény két kilométer hosszú lesz. Amikor kijutunk a barlangból a pannon ősvadonba, már nagyobb testű állatokkal is találkozunk. Az itt élt ősi emberszabásúakra emlékeztetnek majd a bonobók, a csimpánzok rokonai. Egyre jobban elénk tárul ez az elképesztő méretű tér. Itt már látjuk az orrszarvúakat, az elefántokat. Egy csónaktúrán is részt lehet venni, majd szerpentinen sétálunk a hegyre, ahol kisebb kifutókban például ködfoltos párducok várnak. A hegyről egy mocsaras fennsíkra érkezünk, ahol meg lehet pihenni, kávézni, fagyizni. Erről a fennsíkról ereszkedünk lefelé a víztükör alá, és átérünk a Pannon-tenger világába. A folyótorkolatokat, a tengerpartokat és a nyílt vizet is bemutatjuk, rájuk jellemző élőlényekkel. Krokodilok, manátuszok, cápák, ráják, vidrák és vízimadarak sokasága várja majd az érdeklődőket. Az egyik legérdekesebb pont Közép-Európa legnagyobb tengervizes medencéje, ennek két és fél millió liter lesz a víztérfogata. Impozáns betekintő ablakok és egy akril alagút segítségével látunk a tenger mélyébe – avat be a főigazgató a részletekbe.

A nagyszabású terv minden apró alkotóeleméhez technikai bravúrok társulnak.

– Szabályozni kell a víz hőmérsékletét és tisztítását, a klímát, a növények öntözését, ide egy nagyon komoly gépészet készül, mivel a látogatótér a régi pálmaház területének csaknem tízszerese.

Azt is megtudjuk, hogy az állatok egészségének megőrzéséhez sem elég a hagyományos állatorvosi ismeret.

– Szerencsére olyan világban élünk, ahol az európai állatkertek és állatorvosaik között komoly együttműködés van. Nemzetközi konzíliumot lehet tartani, vagy végső esetben külföldi specialistát hívni. Erre ritkán kerül sor, például amikor az elefántbikánknak begyulladt a szuvas agyara, Angliából eljött egy magyar származású specialista, aki gyökérkezelte és betömte az agyarat. Fogorvosi fúró helyett elővett egy Black & Decker méretű fúrógépet, méteres szárral – emlékezik vissza a főigazgató erre a komoly fejtörést okozó, de szerencsésen végződő esetre. Vannak specialisták, de egy állatkerti állatorvosnak is nagyon sokrétű tudással kell rendelkeznie. A budapesti állatkert állatklinikáján az Állatorvostudományi Egyetem Kihelyezett Állatkerti Állat-egészségtani Tanszéke működik.

A cápák veszélyes tengeri ragadozók. Akinek a kezéből esznek, annak esetleg a lábából is fognak, idézi Persányi Miklós a búvármondást, ezzel is érzékeltetve, hogy gondozásuk korántsem veszélytelen.

A kölyökcápák közül hét már Budapesten van. A Cápasuli az állatkert májusban megnyílt új játszóparkjának, a Holnemvolt várnak a legújabb látványossága, a majdani Pannon-tenger akvárium izgalmaiból ad előzetest. Egy olyan világba enged bepillantást, amely a legtöbb helyen – már ahol egyáltalán foglalkoznak cápaneveléssel – a közönség szeme elől elrejtve, a kulisszák mögött zajlik. Itt azonban a fiatal cápák a nagyközönség szeme láttára nőnek fel, sőt, a látogatók azt is megfigyelhetik, hogyan foglalkoznak velük a gondozók, miként tanítják meg őket arra, hogy az akváriumok többi lakójával együtt éljenek, illetve, hogy együttműködjenek az állatkerti munkatársakkal például vizsgálat, kezelés esetén. A Cápasuliból kikerült cápanebulók már nagykorúként költöznek a Pannon-tenger akvárium óriási cápamedencéjébe.

A Cápasuli benépesítése fokozatosan történik, és végül több mint fél tucat cápafaj egyedei nevelkednek majd itt. Négy faj már most is látható. A cápák mellett a ráják több faja, illetve többféle csontos hal is helyet kapott a bemutatóban. A most megnyílt Cápasuli három medencéjében összesen egymillió liter tengervíz hullámzik már, ennek zöme az ország második legnagyobb tengervizes medencéjében. A Pannon Park majdani óriási cápamedencéje, ahová a Cápasuliból kikerült állatokat szánják, négyszer akkora lesz.

A tengervíz előállításáért és megfelelő minőségéért felelős vízgépészetet is láthatják a nézők. Ennek jegyében még a nézőteret is „steampunk” stílusban dekorálták, mintha a látogató éppen Nemo kapitány hajóján járna.

A tengervizet nem a tengerből hozzák, mert az rendkívül költséges lenne, hanem helyben keverik ki oly módon, hogy a tengerisó-koncentrátumhoz kezelt édesvizet adagolnak. A koncentrátum természetesen konyhasót és más ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyek oldott formában ugyancsak jelen vannak a természetes tengervízben. A tengervíz kikeveréséhez kezdésként csaknem 30 tonna tengerisó-koncentrátumra volt szükség. Takarékos, fenntartható megoldás a szűrés és visszakeringetés, és hogy a létesítmény fűtéséhez szükséges hőenergiát teljes egészében a Széchenyi fürdő termálvizének hőjével biztosítják.

Elképesztő megoldások mindenfelé. És már nem kell sokáig várni a csodára. A Cápasuli már látogatható, a Pannon Parkot a biodómmal a tervek szerint 2020–2021 telén adják át a nagyközönségnek.