Az Equilor MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint a devizahitelek arányának csökkenése jelentős kockázatot venne ki a rendszerből és lényegesen javítaná Magyarország nemzetközi megítélését is.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken bejelentette: a Fidesz-KDNP országgyűlési frakciója azt javasolja a kormánynak, tegye lehetővé, hogy a devizahitelesek adósságukat rögzített árfolyamon, egy összegben végtörleszthessék.

A javaslat szerint a svájci frank alapú hiteleket 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék az adósok, s a bankoknak kellene viselniük a tranzakció teljes költségét.

A kormány vasárnap dönt a kérdésben, s amennyiben elfogadja a javaslatot, a végtörlesztési lehetőséget három hónapig az eddig felmondott szerződésekre is megnyitják.

Az Equilor számításai szerint a javaslat a hitelállományra vetítve legrosszabb esetben ez 150-200 milliárd forintos veszteséget jelentene az OTP-nek, amely részvényenként 500-700 forintos értéket tesz ki (ha mindenki visszafizetné az összes hitelét).

Az Equilor véleménye szerint ez a javaslat ebben a formában nem valósul meg; a későbbiekben arra számít a befektetési társaság, hogy bizonyos kondíciók fellazulnak. Legvalószínűbb forgatókönyvként most 50-60 milliárd forintos kiadást prognosztizál az Equilor az OTP-re nézve, ez azonban a részletek napvilágra kerülésével változhat.

A javaslattal kapcsolatos bizonytalanság nyomot hagyott az OTP jegyzésén is az Equilor szerint, a bejelentésig is esett a papír árfolyama, azt követően pedig egészen 3.865 forintig „kalapálták” a részvényárfolyamot.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője szerint minél nagyobb tömegben élnének az adósok a végtörlesztéssel, annál nagyobb lenne a bankok vesztesége, továbbá a devizakereslet gyengítené a forint árfolyamát. Éppen ezért a bejelentésre adott első piaci reakciók – a forint, illetve az OTP árfolyamának gyengülése – véleménye szerint logikus válasz volt, de mivel egyelőre a javaslat részletei nem ismertek, a piac várhatóan várakozó álláspontra helyezkedik.

Kondrát Zsolt is úgy véli, hogy a javaslatot ebben a formában nem lehet megvalósítani. Ha nincs mögé téve semmilyen segítség, akkor az emberek többsége nem fog tudni vele élni, mert valószínűleg nem lesz annyi pénze, hogy az egész hitelt előtörlessze, legfeljebb a magasabb jövedelmű, gazdagabb rétegek tudják ezt megtenni – fejtette ki.

Felvetette: lehet olyan eleme a javaslatnak, hogy például forintban kellene hitelt nyújtaniuk a bankoknak, viszonylag alacsony kamat mellett. Ha azonban ez könnyebbé teszi azt, hogy minél nagyobb tömegek vegyenek részt a programban, akkor annál nagyobbak lesznek a banki veszteségek, és annál nagyobb a forint gyengülésének irányába ható erő. Ezt az elemző szerint úgy lehetne valamennyire ellensúlyozni, ha a jegybank megpróbál közbelépni, például a devizatartalék felhasználásával.

Kondrát Zsolt szerint extrém esetben, ha minden frankhitelt visszafizetnének az emberek, az 1.100 milliárd forint veszteséget jelentene a bankszektornak. Hozzátette, hogy a bankok többsége jelenleg is veszteséges, csak néhány banknak van nyeresége. A további veszteségek miatt a bankok tőkebevonásra kényszerülnének, ami nem jó hír a pénzintézetek számára.

(MTI)