– Milyen újdonságoklesznek az idén?

– A találkozó minden évben kiemelt témákkal foglalkozik, ettől az idén sem tértünk el. Így megemlékezünk a bukovinai székelyek áttelepülésének 70. évfordulójáról, a magyarországi és erdélyi unitárius egyház egyesüléséről, és nem utolsósorban bemutatjuk a Székelyföld egy kicsiny szegletét, a Nyárádmentét, amit népes küldöttség képvisel, élén a Bekecs táncegyüttessel. Fontos változás viszont a rendezvény jótékonysági jellege, hiszen idén a nettó bevétel egy részét Böjte Csaba alapítványának ajánlottuk fel. Újdonságnak számít a könyvsátor is, amely könyvbemutatóknak és író-olvasó találkozóknak ad helyet, a nagyszínpad napközben a hagyományoknak megfelelően néptánccsoportok, népdalkörök fellépéseinek színtere lesz, esténként pedig olyan neves zenekarok szórakoztatják a közönséget, mint a Bikini, Tamás Gábor és az Ismerős Arcok.

– Mennyi résztvevőre számítanak?

– Bízunk benne, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk, hiszen meggyőződésünk, hogy ez a színes programkínálat nagyon sok látogatót vonz majd a Verőce melletti Csattogó-völgybe.

– Ki a célközönségük?

– Az Erdélyország az én hazám az erdélyiek, Erdélyből elszármazottak és Erdély szerelmeseinek nagy találkozója, amelyre a világ minden részéből érkeznek látogatók. Rendezvényünkre az idősebb korosztály mellett sok kisgyermekes család is érkezik, éppen ezért gyermekprogramokkal, kézműves-játszóházzal, pónilovaglással, íjászversennyel és barantabemutatóval is várjuk az ifjúságot. Számos érdekes előadás és koncert között lesz egy autonómiafórum, amire minden Erdélyben és Magyarországon működő politikai párt képviselőjét meghívtuk, s amin a honatyák kifejthetik véleményüket a székelyföldi önrendelkezéssel kapcsolatban. Továbbra is lehetőség van sátorozásra, akik viszont kényelemre vágynak, megszállhatnak a rendelkezésre álló faházakban, amelyek közül többnek önálló fürdőszobája is van.

Szencz Dóra