Hirdetés

Elsődlegesnek nevezte Frans Timmermans a jogállamiság megerősítését és azt, hogy a betartatására uniós szinten dolgozzanak ki mechanizmusokat, továbbá javasolta, hogy a jogállamiságot megsértő országokat pénzügyi szankciókkal sújtsák. Timmermans hozzátette, hogy a civil szervezeteken keresztül is erősíteni kell a jogállamiságot, ehhez pedig pénzügyi támogatást kell nyújtani az NGO-knak. Negatív példaként említette Lengyelországot és Magyarországot, bírálta a magyar kormányt az akadémiai szabadság korlátozása és a menedékkérőkkel szembeni állítólagos diszkriminatív eljárás miatt.

Az még kérdéses, hogy Frans Timmermans-nál marad-e a jogállamiság portfóliója, ezzel kapcsolatban a Hír TV-nek kitérő választ adott, később pedig a LIBE bizottság előtt azt mondta, hogy a jogállamiság felügyeletének jogköréről Ursula von der Leyen fog dönteni. Brüsszeli hírek szerint ez a terület Csehország biztosjelöltjéhez, Věra Jourová-hoz fog tartozni.

Tételezzük föl, hogy marad Timmermans-nál a jogállamiság; ő volt a baloldal csúcsjelöltje, az MSZP mellett kampányolt, Soros György listáján is fent volt, és ugyanakkor elkezd szankciókat, éves jelentéseket emlegetni. Hogyan kell érteni ezt a csomagot, képviselő úr? – tette fel a kérdést Velkovics Vilmos műsorvezető.

Kezdjük azzal és szögezzük le, hogy Timmermans egy bukott politikus. Hollandiában is, de európai szinten is, hiszen nem sikerült a bizottság elnökévé válnia a célkitűzése ellenére, és gyakorlatilag lehet, hogy most más portfóliót kap, ha bizottsági tag marad – felelte Hidvéghi Balázs. – A helyzet az, hogy itt egy végletesen egyoldalú és objektivitást nélkülöző megközelítés rajzolódik ki; erről beszélt ő ma is. Voltak feszültebb pillanatok a bizottsági ülésen, volt, amikor fejhangon üvöltött egy lengyel képviselőnek adott válaszakor. Érezhető a frusztrációja, ha a kudarcot nézzük, ami őt övezi. Ugyanakkor az is látható, hogy ebben a bizottságban – és ne feledjük: a LIBE bizottság volt a Sargentini-jelentés bölcsője is -, amely összegyűjti gyakorlatilag a leginkább bevándorláspárti, legliberálisabb, legszélsőségesebben multikulturalizmust erőltető képviselőket az Európai Parlamentben, itt ő egy sztár, és a mai beszámolójából is az derült ki, hogy a jogállamisággal továbbra is vissza akarnak élni és politikai fegyverként akarják használni, ami nem csak igazságtalan, de veszélyes is, hiszen hitelteleníti a jogállamiság fogalmát és a demokráciát is rombolják ilyen értelemben. Ezt mondtam el a mai vitában is, amikor hozzászóltam – jelentette ki a Fidesz EP-képviselője.