Fotó: szazadveg.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

A Századvég kedden az MTI-hez eljuttatott friss pártpreferencia-vizsgálata alapján azt írta: az európai parlamenti választásokhoz közeledve tovább nőtt a kormánypártok népszerűsége, míg az ellenzék nem tudott számottevően javítani helyzetén.

Ha most vasárnap lennének a választások, a teljes népesség 36 százaléka adná a voksát a kormánypártokra. Úgy értékeltek: az ellenzéki erők marginalizálódását mutatja, hogy a Jobbik támogatottsága mindössze 9 százalék, míg az MSZP-Párbeszéd bázisa 7 százalék. Az LMP és a Momentum Mozgalom jelenleg 3 százalékon állnak. Ebben a közegben a DK-ra 5 százalék, a Mi Hazánk Mozgalomra 1 százalék, egyéb politikai pártokra pedig 2 százalék szavazna, míg a bizonytalanok aránya 34 százalékra csökkent.

Fotó: szazadveg.hu (képernyőfotó)

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 54 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága 14 százalék, az MSZP-Párbeszédé 10 százalék. A Demokratikus Koalíciót a biztos szavazó pártválasztók 9 százaléka, az LMP-t és a Momentum Mozgalmat 4 százaléka támogatja. A Mi Hazánk Mozgalom ebben a közegben 2 százalékon, míg egyéb pártok 3 százalékon állnak.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását április 10. és 21. között 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú ember megkérdezésével végezte, CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna – olvasható a közleményben.