Egyre több a muszlimok által elkövetett terrorcselekmény Európában. 2016-ban 136 százalékkal megugrott a merényletek, robbantások és támadások száma az előző évhez képest. 2017-ben a jelek szerint tovább folytatódik a tendencia.

Bár a politikai korrektség fügefalevele eltakarja, kontinensünkön egyre gyakoribbak az iszlám nevében elkövetett terrorcselekmények. A jelenség minden bizonnyal összefügg a bevándorlással: a legtöbb erőszakos cselekményt a migrációs krízis tetőpontján, illetve közvetlenül utána, 2016-ban hajtották végre Európában. A halottak száma 2015-ben több volt (168), mint egy évvel később (149), de figyelembe kell venni azt, hogy csak a 2015. november 13–14-i párizsi merényletsorozatban 137-en veszítették életüket. Ha pedig a 2014-es halálozási adatokat (5) tekintjük, az ugrásszerű változás szembetűnő.

Nem sok bizakodásra adnak okot a 2017-es részadatok sem: idén május végéig már hét alkalommal támadtak az iszlamisták, és ötvenöt halottat hagytak maguk után. A szomorú statisztikát tovább rontotta a manchesteri robbantás, csak itt huszonhárom életet követelt az esztelen terrorakció. Figyelmeztető jel az is, hogy a 2017 májusáig bekövetkezett hét merénylet közül három is ötnél több áldozatot követelt, ami az előző években nem volt jellemző. Vagyis a terrorizmus nemcsak egyre gyakoribb, de brutálisabb és hatékonyabb is, mint annak előtte.

A legveszélyeztetettebb ország 2014 májusa óta Franciaország, utána következik Németország, majd Belgium. Oroszország két merénylettel szerepel a listán, de fajlagosan igen nagy veszteséggel, tizenkilenc áldozattal. Az elmúlt három évben iszlamista terror sújtotta még az Egyesült Királyságot, Dániát, Boszniát, Szerbiát, Olaszországot, Svédországot és Spanyolországot.