Fotó: MTI/Soós Lajos
Hadházy Ákos 2022. április 3-án
Hirdetés

A Budapest 8. számú egyéni választókerületében mandátumot szerző Hadházy Ákos azért nem vett rész az Országgyűlés május 2-i alakuló ülésén és nem tette le a mandátum gyakorlásához szükséges parlamenti esküjét, mert jelenlétével nem kívánta legitimálni a szerinte tisztességtelen választásokat. A parlamenti nyitóülés idején inkább Kisvaszarra látogatott, ahol élő videós bejelentkezésben „alternatív esküt” tett, hogy megszabadítja Magyarországot attól a bűnszervezettől, amelyik fogva tartja, és mindent elkövet azért, hogy a következő választások már tisztességesek és demokratikusak legyenek.

Magára maradt

A Baranya megyei Kisvaszar szimbolikus település számára, többször is járt itt, ahol állítása szerint olyan korrupciós ügyre bukkant, ahol az önkormányzat vezetése „elherdálta” a helyi cigányok felzárkóztatására szánt több száz milliárd forint EU-s támogatást. A település polgármestere ezzel szemben azt állítja, tényszerűen tudja igazolni, hogy eddig minden pályázatukkal pontosan elszámoltak, és kitért arra is, hogy Hadházy Ákos rágalmazása megnehezíti Baranya megye egyik legszegényebb falujának további pályázati lehetőségeit.

A képviselő alternatív esküjében arról is beszélt, hogy szerinte több olyan település létezik, ahol az ottani polgármester elcsalta az uniós pénzeket, így támogatói megnyugodhatnak: az összekalapozott pénzből a jövőben is lesz lehetősége a többi települést is hírbe hozni.

Hadházy Ákos már 2018-ban is bojkottálta az alakuló ülést, akkor egy hónappal később tette le képviselői esküjét. Erről nemrég azt nyilatkozta: négy évvel ezelőtt azért nem tudta rávenni ellenzéki képviselőtársait a távolmaradásra, mert „a Fidesz volt a háttérben, és nem engedte meg”. Az előző ciklusban összesen három alkalommal szólalt fel a parlamentben, amelyből az egyik csak azért sikerült emlékezetesre, mert egy trágár feliratú táblát emelt a magasba Orbán Viktor miniszterelnök beszéde alatt. A mostani ciklusban sem fog sűrűbben bejárni a munkahelyére, ugyanis közölte, ha le is teszi az esküt, a vitákban nem vesz részt, interpellációt nem nyújt be, bizottsági tisztséget nem vállal.

Korábban írtuk

Egyet lehet érteni Kövér László házelnökkel, aki azt nyilatkozta, hogy a „kutyát sem érdekli”, leteszi-e az esküt, hiszen eddig is csak polgárpukkasztó akciókkal hívta fel magára a figyelmet. Önmagáért beszél, hogy Hadházy Ákos mára teljesen magára maradt, egyetlen ellenzéki politikus sem szólal fel az érdekében. Eredetileg a Momentum frakciójához csatlakozott volna, ám miután a mikropárt képviselőit sem tudta rávenni a nyitóülés bojkottjára, szakított velük.

Egy május 12-i Facebook-bejegyzésben még azt írta, jogai megvonása miatt nem dől a kardjába, interpellálgatni, vita nélkül elutasítandó törvényjavaslatokat beadni amúgy sem állt szándékában, és az sem zavarja, ha nem tud belépni a Képviselői Irodaházba vagy az Országházba. „Jól fizető, de kamu bizottsági pozíciókra pedig eddig sem vágytam. A fizetésem megvonása ellenére tenni fogom a dolgom, bár éjszakai és hétvégi ügyeleteket fogok vállalni állatorvosi rendelőmben” – közölte. Nem tudni, minek hatására gondolta meg magát és jutott arra, miszerint őt annyira hátrányosan érinti képviselői tiszteletdíjának megvonása, hogy pénzkéregetésbe kezd; ez egyébként nem újdonság nála, hiszen korábban többször is így fizette ki a házelnök által kirótt pénzbüntetéseit.

„Nem értem el semmit”

A múlt hét elején jelentette be közösségi oldalán, hogy mivel nem fér hozzá azokhoz a pénzügyi keretekhez, amelyek minden képviselőt megilletnek, ezért hatmillió forintot szeretne kérni támogatóitól, hogy stábjával gond nélkül folytathassa a korrupciós esetek feltárását. A politikus elmondása szerint a szükséges pénz két nap alatt összegyűlt, így stábja tovább működhet.

Megkérdeztük Hadházy Ákost, mit gondol, sikerült-e elérnie a célját azzal, hogy nem tette le a parlamenti esküt.

– Az alakuló ülés kihagyása szimbolikus gesztus volt, amellyel jeleztem, hogy nem tartom tisztességesnek a választást, amelyen létrejött az új parlament. Jeleztem továbbá, hogy semmilyen extrafizetéssel járó díszpozícióra nem tartok igényt, és nem fogok a parlamenti ellenőrzés látszatát fenntartó interpellációkban részt venni. Ez tehát nem eszköz volt, hanem alapvetés. Önmagában ezzel természetesen nem értem el semmit, viszont a folytatáshoz nélkülözhetetlen lépés volt – válaszolta a képviselő.

Másik kérdésünkre, miszerint miért akarja mégis letenni az esküt, úgy válaszolt, hogy gyakori, talán szándékos félreértés, hogy az alakuló ülés kihagyását összekeverik a mandátum visszaadásával vagy fel nem vételével.

– Mindig is szándékomban állt gyakorolni képviselői jogaimat, hiszen ezzel bíztak meg a választók, csupán az ünnepélyes alkalmon nem kívántam részt venni és meghallgatni a beszámolókat, hogy a választáson minden a legnagyobb rendben volt – mondta Hadházy Ákos.

Megkérdeztük azt is, miért pont hatmillió forintban állapította meg azt az összeget, amely nélkül nem tudja tovább folytatni a korrupciós ügyek feltárását, továbbá milyen kiadásokra kell ez az összeg, és előreláthatólag mennyi ideig fedezi a munkáját.

Hadházy Ákos elmondta, átnézték a korábbi költségeiket és arra jutottak, hogy stábjának kiadásait a legszükségesebb szintre szorítva ennyi pénzből tudják kihúzni az őszi ülésszakig, ha Kövér László addig nem engedi felesküdni, ami szerinte törvénytelen lenne. A pénzből a korábbi feltárómunkáit folytatja, annak eszközeire használja fel.

Látványszínház

Borbély Ádám, a Fidesz zuglói választókerületi elnöke, Hadházy Ákos kormánypárti ellenfele a Demokratának elmondta, a közéleti szerepvállalás legaljának tartja, amikor valaki önszántából, tudatosan nem teszi le a képviselői esküjét, majd a hiányzó tiszteletdíját később – jobb híján – a lakosságtól kéri be.

– Nem lep meg: jártam Szekszárdon, láttam milyen nagy házban él Hadházy Ákos, és ha figyelembe vesszük a méregdrága hobbijait, mint a repülést, akkor van is mit finanszírozni a támogatóinak. Az effajta pénztarhálás se nem etikus, se nem átlátható. Hozzáteszem, az előző ciklusban is hajtotta a pénzt, mert a hatályos törvényekkel szemben is folytatta állatorvosi tevékenységét, amiből jelentős bevételre tett szert, és még ő beszél tisztességről – fejtette ki a Fidesz zuglói önkormányzati képviselője.

Hozzátette, Hadházy Ákos eddig soha semmiért nem vállalta a felelősséget, és valamennyi politikai közösségét úgy árulta el, hogy hozzá képest a spártai Ephialtész a hűség szobra.

– Saját baklövését mindig másra, ezúttal a házelnökre hárítja, miközben ő volt az egyetlen a mandátumot szerző országgyűlési képviselők közül, aki nem volt hajlandó letenni az esküt, most pedig azért panaszkodik, hogy harmincezer ember akarata nem tud érvényesülni. Ideje volna magába néznie, ki miatt állt elő az a helyzet, hogy Zugló az egyetlen település, amelyik nem rendelkezik képviselettel az Országgyűlésben. De azért kár is letennie az esküt, hogy a havi tiszteletdíjat, a benzinpénzt és a budapesti lakást megkapja, hiszen saját elmondása szerint utána sem kíván a parlamenti munkában részt venni. Az biztos, hogy Zugló ezzel a látványszínházzal semmit nem nyer – mondta Borbély Ádám.

Kérdésünkre, miért nyerhetett Hadházy Ákos, úgy felelt, hogy Zugló jellemzően baloldali irányultságú kerület.

– Hadházy Ákos a kampány alatt két-háromszor fordult meg a kerületben, mégis megszerezte a mandátumot. A baloldali politikusoknak érdemi teljesítményük nincs, de a Fidesz elleni gyűlölethullámokat a suttogó propagandájukkal és hazugságkampányaikkal olyan ügyesen korbácsolják fel és váltják szavazatokra, hogy ez politikailag is kifizetődik számukra. A nyolc éve tartó baloldali városvezetés alatt a Bosnyák téren egyetlen négyzetméter sem újult meg, de azt sikeresen elhitették a zuglóiakkal, hogy a 2010 és ’14 közötti fideszes kerületvezetés, amelynek idején a Bosnyákon is jelentős előrelépések történtek, maga a patás ördög. Ha mi vezettük volna a kerületet az elmúlt ciklusokban, már régen elkészült volna a Bosnyák téri beruházás, és érdemi lobbit lehetne folytatni a négyes metróért is. A baloldal ügyeletes szélhámosaira szavazni egyértelműen önsorsrontás. A zuglóiak ezzel saját magukat károsítják meg, de mindig csak a választások után derül ki, hogy a kerület rosszul jár velük. Tóth Csaba, Karácsony Gergely vagy Horváth Csaba helyi teljesítménye alapján ezt ma már mindenki látja – mondta Borbély Ádám.

Megkerüli a törvényt

Kétséges, hogy a hatmillió forintot ilyen gyorsan összedobták volna támogatói, mivel Hadházy közösségi oldalán több követője is jelezte, nem ért egyet a kéregetéssel, és nem hajlandó pénzt utalni (lásd keretes összeállításunkat).

Az is kérdés, vajon Hadházy Ákos nem olyan tevékenységhez kér-e pénzt, amelyet nem láthat el, hiszen nem tette le az esküt. Megkérdeztük erről ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, a Századvég Alapítvány jogi szakértőjét, aki válaszában elmondta, az eskütétel a képviselői jogok létrejöttének, a képviselői munka megkezdésének törvényi előfeltétele.

– Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény rögzíti, hogy az országgyűlési képviselő az eskü letételéig és az esküokmány aláírásáig képviselői jogait nem gyakorolhatja. A jogszabály azt is kimondja, hogy a képviselői tevékenységhez kapcsolódó támogatásokat az Országgyűlés Hivatala a képviselő eskütételétől folyósítja. Vagyis a képviselői munka ellátásához szükséges pénzügyi feltételek megteremtése nem a választópolgárok feladata, másrészt az eskü letételéhez van kötve. Továbbá a törvény 87. paragrafusának értelmében a képviselő megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a képviselői tiszteletdíjának egyhavi összegét meghaladja. Amennyiben e juttatások a képviselő munkájának ellátásához feltétlenül szükségesek vagy azzal szoros összefüggésben vannak, úgy lehetősége van elfogadni őket, de ennek tényéről ebben az esetben is köteles a vagyonnyilatkozata részeként kimutatást vezetni – mondta ifj. Lomnci Zoltán.

Hozzátette, ezek elsősorban a befo­lyással való visszaélést és a korrupciómentes, tiszta közéletet szavatolják, ugyanakkor azzal, hogy Hadházy Ákos szándé­kosan bojkottálta az eskütételt, de iure nem jöhetett létre képviselői státusa, így megkerülheti a vonatkozó törvényi előírásokat.

Hozzászólások Hadházy Ákos közösségi oldalán

„Sokakkal ellentétben én nem tartom szimbolikus lépését – amellyel a teljes parlamenti ellenzékkel szembement – hasznosnak és hatékonynak. Úgy gondolom, az együttműködés nagyon fontos. Az ön tevékenysége azt mutatja, hogy nem tud és nem is akar együttműködni, ragaszkodik az egyéni, nem egyeztetett akciókhoz – és ennek nyomán rendszeresen olyan helyzetet állít elő, hogy a szimpatizánsaitól szedi össze azt a pénzt, amit magányos akcióhősként büntetésként kirónak önre, vagy – mint most – nem kap meg járandóságként. […] Amit tesz, kontraproduktív, kártékony dolognak tartom. És persze eközben tevékenységének a jelentős része arra irányul, hogy az amúgy is megtépázott tekintélyű ellenzék renoméját tovább rontsa. Ne feledje: ön nem lesz egy személyben a rendszer ellenzéke. Lehet ez egy képzelt – akár sokak által képzelt – szerep, de nem megy vele semmire. Különösen nem, ha a rendszer ellen szövetkezőkkel nem együttműködve, hanem őket gyalázva végzi tevékenységét.”

„Kedves Ákos. Mire való a sok kutatómunka? Nem kerül bíróság elé, eljárás alá senki.”

„Megválasztottuk, többek között én is rá szavaztam, mert ő tényleg csinált is valamit. Ezek után az esküt sem tette le, mert megsértődött, hogy nem nyert az ellenzék, most meg küldjük neki a pénzt. Rohanok. Egy átlagembernek ki küld pénzt, hogyha megsértődik és nem megy be a munkahelyére dolgozni?!”

„Bárhogy is tisztelem, nem adok pénzt. Egyetlen képviselőnek sem. Sajnálom.”

„A választások előtt lelkesen támogattam anyagilag MZP-től a Momentumon át önig több szervezetet, egyént, médiumot, eseményt. Kidobott pénz volt.”

„Hadházy Ákost tartom kb. az egyedüli valamirevaló ellenzéki képviselőnek, de szerintem kezdi elveszíteni a realitásérzékét.”

„Előbb kellett volna gondolkodnia, Hadházy úr. Kövér fejével kellett volna gondolkodnia, akkor most nem a néptől kuncsorogna pénzért. Elegem van a politikából, sok segítséget kaptak és mégis 4/5-e van a Fidesznek a Mi Hazánkkal együtt. Soha, de soha nem fogom őket támogatni pénzzel.”

„Nem értek egyet a tiltakozásának ezzel a formájával! Hiszen ha később teszi le az esküt, akkor is legitimálja az illegitim parlamentet, így viszont pont azt a munkát nem végzi el, amiért a választók odaküldték. Önt azért választották meg, hogy képviselje őket, bármennyire nem is ért egyet a megválasztott rendszerrel. De ha önjáróként nem vesz részt a parlamenti munkában, hanem szabad harcosként viselkedik, akkor pont azt a munkát nem végzi el, amiért odaküldték.”