A 11 órakor kezdődő ülésen a napirend előtti felszólalások után fogadhatják el a képviselők az egyes törvényeknek a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényhez kapcsolódó módosítását, amely a minisztériumi feladat- és hatásköröket érinti.

Hirdetés

A parlament dönt a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnése után a szabályozási átmenet egyértelmű és kiszámítható legyen.

Határoz a parlament a Magyarország Alaptörvényének tizedik módosításáról és azzal összefüggésben a katasztrófavédelmi törvény megváltoztatásáról. Ez a két előterjesztés kezdeményezi lehetővé tenni, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is.

A határozathozatalok után hosszabb szünet következik, majd 16 óra után lesz a miniszterek eskütétele.

Korábban írtuk

A minisztert a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, ezért ismertetik Novák Katalin államfő átiratát a miniszterek kinevezéséről. Ezt követően Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Országgyűlésben, bemutatja kormányának tagjait, akik a parlament előtt esküt tesznek.