Az energiaügyi miniszterek Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter által összehívott rendkívüli tanácsa március 21-én Brüsszelben megtárgyalta az észak-afrikai helyzet és a Japánt sújtó földrengés és szökőár energetikai következményeit. A tanácsülés egyetlen napirendi pontja keretében a résztvevők megvitatták az energiaágazat helyzetét és az események energiapiaci következményeit. Véleménycserét folytattak a rövid, közép- és hosszú távú uniós és tagállami szintű válaszlépésekről.

Az energiaügyi miniszterek az ülésen megállapodtak abban, hogy az Európai Unió azonnali, legfontosabb feladata a humanitárius és technikai segítségnyújtás.

A nemzetközi eseményeknek a világ energiapiacaira és az EU energiaellátására gyakorolt eddig tapasztalt hatásairól a miniszterek megállapították, hogy a tagállamok képesek sikerrel kezelni a gáz- és olajpiacokra gyakorolt hatásokat. Továbbra is szorosan figyelemmel kísérik az energiapiacok helyzetét és annak az Európai Unióra gyakorolt hatását.

A Japánban történtek kapcsán a résztvevők egyöntetűen üdvözölték a nemzeti hatóságok és az ipari szereplők önkéntes lépéseit a nukleáris létesítmények biztonságának felülvizsgálata terén, és mindannyian kifejezték támogatásukat az európai atomerőművekre vonatkozó, átfogó biztonsági értékelés („stressz-teszt”) elkészítéséhez és lefolytatásához. A miniszterek egyetértettek abban, hogy a megalapozott döntésekhez alapos elemzésekre és vizsgálatokra van szükség, és feltétlenül támogatni és ösztönözni kell a japán helyzetelemzés és az európai erőművekben lefolytatandó biztonsági vizsgálatok teljes transzparenciáját.

A tanácsülést követő sajtótájékoztatón elhangzott: a tanácsülés egyik legfontosabb tapasztalata az, hogy a tagállamok közös érdeküknek tekintik az atomerőművek önkéntes biztonsági ellenőrzésének elvégzését és az ehhez kapcsolódó nyílt és őszinte kommunikációt a piacok és a lakosság megnyugtatására.

A rendkívüli tanácsülés tapasztalatairól Fellegi Tamás energiaügyekért felelős miniszter levélben tájékoztatta az állam- és kormányfők csúcsértekezletét előkészítő Általános Ügyek Tanácsát valamint az Európai Tanács elnökét.